Sydänliiton hyvinvoinnin ja sydänterveyden verkkopalvelu

Tunnetko defin?

Defibrillaattori – uudelta nimeltään sydäniskuri, tuttavallisesti defi tai deffa – on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt henkeä uhkaava rytmihäiriö. Defibrillaatiolla tarkoitetaan rintakehän läpi sydämeen annettavaa sähköiskua. Sähkö johdetaan sydäniskurista sydänlihakseen kahden rintakehälle liimattavan elektrodin kautta.

Mari Blek-Vehkaluoto, kehittämispäällikkö
Julkaistu 29.11.2017

Milloin sydäniskuri on tarpeen?

Silloin, kun jonkun sydän on pysähtynyt äkillisesti. Sydämen pysähtyessä ihminen menee tajuttomaksi muutamassa sekunnissa. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Silloin tarvitaan pikaisesti sydäniskuria.

Kuka saa käyttää defiä?

Kuka vaan. Sydäniskurin käyttöön ei tarvita koulutusta, joskin peruselvytyskoulutus on kaikille suositeltavaa.

Miksi tarttuisin defiin?

Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija eli kuka tahansa meistä. Siksi sydäniskurin käyttöön kannattaa tutustua.

Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydänpysähdyksestä elvytyksen aloittamiseen. Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman mahdollisen rytmihäiriön poisto edellyttää sydäniskurin antamaa sähkövirtaa. Jos paineluelvytys ja defibrillointi käynnistyvät 3–5 minuutissa, jopa kolme neljästä alkutilanteessa elottomasta selviää.

Entä jos teen jotain väärin?

Sydäniskurin käyttöä ei kannata arastella, koska se neuvoo  ääniohjein käyttäjää koko elvytystapahtuman ajan. Sydäniskurin kuvalliset ohjeet auttavat elektrodien asettamisessa. Laite analysoi potilaan rytmin ja antaa iskun vain, jos se tunnistaa sen tarpeelliseksi. Defillä ei siis voi vahingoittaa ketään. Katso video Automaattidefibrillaattorin käyttö; lapsikin osaa! (Ensihoito Kanta-Häme)

Mistä löydän defin?

Sydäniskureita on hankittu esimerkiksi työpaikoille, kauppakeskuksiin tai muihin julkisiin tiloihin. Defin tunnistaa kansainvälisestä vihreä-valkoisesta tunnuksesta. Lähimmän sydäniskurin löytää defi.fi -palvelusta.

Defi.fi-palvelu

Defi.fi-palvelu on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Sen avulla löytää nopeasti lähimmän sydäniskurin. Joskus esimerkiksi työpaikalle tai lähikauppaan sijoitettu sydäniskuri on nopeammin paikalla kuin ambulanssi. Rekisteri on Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoima.

Defi.fi -rekisteriin on tarkoitus saada kaikki Suomen sydäniskurit, paitsi terveydenhuoltohenkilöstön käyttöön tarkoitetut laitteet. Tällä hetkellä Suomessa on arviolta 3 000 maallikkodefiä, joista rekisteristä löytyy  noin 2 000.

Bongaa defi ja auta meitä kasvattamaan defi.fi-rekisteriä!

Miten toimin, jos joku menettää tajuntansa?

  1. Saatko autettavan hereille? Puhuttele ja ravistele.
  2. Mikäli ihminen ei herää, soita 112 ja noudata hätäkeskuksen ohjeita. Laita puhelin kaiutintoiminnolle ja jatka auttamista. Selvitä hengittääkö autettava normaalisti. Jos ei, aloita paineluelvytys. Jos paikalla on useampi auttaja, yksi hakee sydäniskurin.
  3. Käynnistä sydäniskuri ja noudata sen antamia ohjeita. Kiinnitä liimaelektrodit kuvaohjeiden mukaan. Tämän jälkeen laite ilmoittaa, onko isku tarpeen. Laite kehottaa ”irti potilaasta”, jonka jälkeen painetaan vilkkuvaa iskupainiketta. 
  4. Jatka elvytystä välittömästi iskun jälkeen. Pidä elektrodit kytkettynä ja jatka elvytystä, kunnes laite antaa lisäohjeita. Jatka elvytystä niin kauan kunnes autettava herää tai ensihoito antaa luvan lopettaa. 

Katso tarkemmat elvytysohjeet (Punainen Risti) ja video koko tapahtumaketjusta Uskalla auttaa – elvytä ja defibrilloi (AED ry).

Lue seuraavaksi

S
Sydänsairauksien oireet
Lue artikkeli
S
Rytmihäiriöt
7.11.2017

Defi.fi -palvelu

Lue artikkeli
S
Sydänsairauksien vaaratekijät
Lue blogi
Kaupallinen yhteistyö
Lue artikkeli
Kaupallinen yhteistyö
Lue artikkeli
Kaupallinen yhteistyö
15.4.2019

Sydämen asialla

Lue artikkeli
Kaupallinen yhteistyö
Lue artikkeli
Kaupallinen yhteistyö
Lue artikkeli
Kaupallinen yhteistyö
Lue artikkeli