Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Muut rytmihäiriöt / Defibrillaattori sydänpysähdyspotilaan avuksi

Defibrillaattori sydänpysähdyspotilaan avuksi

Defibrillaattori, defi eli sydäniskuri on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku.

Sami Kaivos
Julkaistu 9.1.2015
Päivitetty 3.3.2020
Lisää defibrillaattorisi osaksi sydänpysähdyspotilaan Selviytymisen ketjua. Piirros Birgitta Sula, SPR

Laite tunnistaa luotettavasti tällaisen rytmihäiriön ja neuvoo laitteen käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti. Sähkö johdetaan defibrillaattorista sydänlihakseen rintakehälle liimattavan elektrodin / elektrodien kautta. Elektrodit tulee asettaa tarkalleen oikeaan asentoon ja kohtaan rintakehälle, jotta sähköenergia johtuisi tarkoituksenmukaisesti. Sähkövirran seurauksena sydämen tahdistaminen siirtyy sen omaan, sinussolmukkeen ylläpitämään sähköjärjestelmään, jolloin sydän voi alkaa pumpata verta ja verenkierto palautuu.

Defibrilloinin merkitys osana elvytystä Selviytymisen ketjussa

Sydänpysähdyksen sattuessa toipumismahdollisuuksiin vaikuttaa merkittävästi aikaviive, jolloin sydämen oma rytmi ja verenkierto saadaan palautettua. Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman mahdollisen rytmihäiriön poisto edellyttää defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa.

Defibrillaattori organisaatiossa kuten työpaikalla tai julkisessa tilassa

Laitteen hankkinut organisaatio sopii toimintaohjeet laitteen käyttämisestä sekä säännöllisistä koulutuksista. Ennen laitteen käyttöönottoa, laitetoimittaja huolehtii turvalliseen käyttöön opastamisesta. Lisäksi laitteen käyttäjille suositellaan peruselvytyksen ja defibrillaattorin käytön koulutusta. Koulutuksista voidaan sopia laitteen myyjän kanssa tai tilata koulutus esim. Suomen Punaisen Ristin kautta.

 

Defibrillaattorille tulee nimetä vastuukäyttäjä, jonka tehtävänä on:

  • viedä tiedot defibrillaattorista defibrillaattorirekisteriin (www.defi.fi)
  • toimia yhteyshenkilönä
  • vastata laitteen säännöllisestä huollosta, kunnosta ja tarvikkeista kuten akut ja iskuelektrodit
  • huolehtia säännöllisen koulutuksen / harjoittelun toteutumisesta.

Defibrillaattorin sijoittaminen organisaatiossa

Defibrillaattori tulee sijoittaa näkyvälle ja esteettömälle paikalle. Laitetta ei saa lukita, vaan sen tulee olla helposti mukaan otettavissa. Sijoituspaikkana toimii parhaiten seinä ja laitteen kiinnittämiseen tarkoitettu teline. Defibrillaattori kannattaa merkitä näkyvästi kansainvälisellä tunnuksella (defibrillaattoritarra). Tunnuksia voi ostaa muun muassa laitemyyjiltä tai Suomen Punaisen Ristin verkkokaupasta (www.punainenristi.fi).

Kansainvälinen tunnus defibrillaattorin sijainnin merkitsemiseen

Tunnus on ladattavissa osoitteista www.defi.fi tai www.ilcor.org.

Defibrillaattorirekisteri

Defibrillaattorirekisteri on kaikille avoin tietokanta defibrillaattoreiden määrästä ja sijainnista Suomessa osoitteessa www.defi.fi. Rekisteriin on tarkoitus saada mahdollisimman kattavasti sekä yksityisten että yhteisöjen omistuksessa olevia neuvovia defibrillaattoreita.

Laitteen ylläpitäjän (=vastuukäyttäjä) tulee säännöllisin väliajoin käydä rekisterissä vahvistamassa laitteensa käyttövalmius ja sijainti. Näin varmistetaan rekisterin ajantasaisuus ja luotettavuus. Laitteen ylläpitäjä saa vuosittain automaattisen sähköposti-ilmoituksen tietojen vahvistamista varten.

Rekisterin hallinnoinnista vastaavat Suomen Punainen Risti, Suomen Sydänliitto ja Suomen Elvytysneuvosto.

Suomen Elvytysneuvosto suosittelee peruselvytyskoulutusta ja neuvovan defibrillaattorin hankintaa.

Elvytysvideo

Rintakehän painelu käsin riittää aloittamaan hengenpelastavat toimet. Painelurytmiksi sopii disko-kappale, Fredi: Elää mä sain (Bee Gees: Stayin’ Alive). Katso elvytysvideo: käy käsiksi, uskalla auttaa.

Lue lisää sydäniskurista

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi