Eteisvärinä ja ruoka
Eteisvärinäpotilas voi syödä tavallista, terveellistä ruokaa. Muutama seikka on hyvä ottaa huomioon sen lisäksi.
Sydänystävällinen syöminen on eteisvärinäpotilaalle tärkeää erityisesti, jos on kohonnut verenpaine, sepelvaltimotauti tai sen kohonnut riski. Lisäksi jos liikapainoa on päässyt kertymään, on hyvä kiinnittää huomiota syömisiin sekä riittävään uneen ja itselle mieluisaan liikuntaan.
Eteisvärinää sairastavan sydämelle ja verisuonille tekee hyvää
- kasvisvoittoisuus
- paljon kuituja sisältävä ja monipuolinen ruokavalio
- pehmeää rasvaa kovien eläinrasvojen sijaan
- vähemmän suolaa ja sokeria
Ruokavalioon kannattaa käytännössä sisällyttää
- kasviksia, marjoja ja hedelmiä usealle aterialle, pääaterioilla puolet lautasesta
- palkokasveja eli papuja, herneitä ja linssejä pääruokina ja välipaloilla
- leipä, puuro ja muut viljavalmisteet enimmäkseen täysjyväisinä
- kasviöljyä ja juoksevaa margariinia ruoanvalmistukseen ja leivontaan
- pehmeää margariinia leivälle
- kalaa 2-3 kertaa viikossa pääruokana
- liha- ja maitotuotteet mahdollisimman vähärasvaisena
Ruokakaupassa valinnoissa auttaa Sydänmerkki.
Ylipainon vähentäminen auttaa
Eteisvärinäpotilaan sydän kiittää painonhallinnasta. Ylipainon alentaminen vähentää eteisvärinäkohtauksia ja niiden aiheuttamaa kuormaa. Jos painoa haluaa pudottaa, kannattaa siihen ryhtyä pienin askelin ja yksi muutos kerrallaan.
Painonpudotuksessa auttaa
- säännöllinen, itselle sopiva ruokarytmi
- lautasmallin hyödyntäminen aterialla
- joustava suhtautuminen syömiseen
- nälän ja kylläisyyden tunteen tunnistaminen
- kasvisten runsas syöminen
- täysjyvätuotteiden ja runsaskuituisten tuotteiden suosiminen
- sopiva proteiinin saanti
- janojuomaksi vesi sokeristen juomien sijaan
Vähähiilihydraattista ruokavaliota ei suositella painonhallintaan, koska sen on todettu tutkimuksissa lisäävään eteisvärinäriskiä.
Erityiskysymykset
Kahvia ja kofeiinia sisältäviä juomia voi juoda kohtuudella. Suodatettu kahvi on kolesterolin kannalta parempi kuin pannukahvi tai espresso.
Kalaöljy- ja omega-3-rasvahappovalmisteita käyttöä ei suositella. Ne eivät ehkäise eteisvärinäkohtauksia, vaan saattavat jopa lisätä niiden ilmaantumista.
Alkoholin liiallinen kertakäyttö voi laukaista akuutin eteisvärinäkohtauksen. Jo kohtuullinen määrä voi lisätä eteisvärinän riskiä. Alkoholi voi aiheuttaa vuotovaaran veren hyytyvyyttä vähentävää lääkitystä käyttävillä.
Varfariinihoitoa (Marevan®) käyttävän ei tarvitse muuttaa ruokavaliotaan. Kasviksia saa edelleen syödä. Suuria muutoksia marjojen ja runsaasti K-vitamiinia sisältävien kasvisten käytössä on kuitenkin hyvä välttää. Varfariinihoidon yhteydessä ei tule käyttää luontaistuotteita ja suurinta osaa ravintolisistä. D-vitamiinia suositellaan tavalliseen tapaan.
Jos ruokahaluttomuus vaivaa
Jos oireet tai lääkitys aiheuttaa ruokahaluttomuutta, ja paino pyrkii laskemaan liikaa vähäisemmän syömisen takia, kokeile
- pienempiä ruoka-annoksia, mutta useammin
- vähäistä pureskelua vaativia ruokia
- ruokien vaihtelevuutta
- napostelua, jos ruoka maistuu huonosti, esimerkiksi pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, proteiinipatukoita
- kylmää tai kuumaa ruokaa sen mukaan, kumpi maistuu paremmin
Hyvää syömistä voi olla monenlaista. Tärkeää on löytää itselle sopiva ruokailurytmi ja mieluisat hyvinvointia edistävät ruokavalinnat. Tarvittaessa pyydä tukea hoitohenkilökunnalta tai ravitsemusterapeutilta.