Hyppää sisältöön

Harvinaiset verenpainelääkkeet

Jos tavallisimmilla verenpainelääkkeillä tai niiden yhdistelmillä ei tulla toimeen, joudutaan joskus turvautumaan johonkin harvinaisempiin lääkkeisiin, joista ei yleensä saa sairausvakuutuskorvausta.

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.11.2014
Päivitetty 31.8.2018

Tavallisimpia kohonneen verenpaineen hoidossa käytettäviä lääkkeitä ovat ACE:n estäjät, ATR:n salpaajat, kalsiuminestäjät, diureetit ja beetasalpaajat.

Jos tavallisimmilla lääkkeillä tai niiden yhdistelmillä ei tulla toimeen, turvaudutaan joskus johonkin seuraavista lääkkeistä. Moksonidiinia lukuun ottamatta niillä ei ole sv-korvausta.

Aliskireeni (Rasilez®) on niin sanottu suora reniinin estäjä eli se vaikuttaa ”yläjuoksulla” samaan tapahtumaketjuun kuin ACE:n estäjät ja ATR:n salpaajat.

Pratsosiini (Pratsiol®) on alfareseptorien salpaaja eli laajentaa verisuonia. Tämän ryhmän lääkkeillä ei laajoissa tutkimuksissa ole saatu yhtä suotuisia tuloksia kuin ensisijaislääkkeillä.

Klonidiini (Catapresan®) on vanha tehokas verenpainelääke, joka vaikuttaa estämällä sympaattisen hermoston toimintaa keskushermostossa. Sillä on edelleen sijansa erityisesti akuuteissa verenpainekriiseissä. Pitkäaikaishoidossa klonidiinin kiusalliset sivuvaikutukset (väsymys ja suun kuivuminen) ovat vähentäneet sen käyttöä paremmin siedettyjen lääkkeiden hyväksi.

Moksonidiini (Physiotens®, Moxonidin *) on sukua klonidiinille. Haittavaikutukset mutta ehkä tehokin ovat vähäisemmät. Yhteisvaikutus beetasalpaajan kanssa voi olla paradoksaalinen eli verenpainetta nostava.

*Geneerisen lääkkeen valmistaja, esim. Moxonidin Actavis

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset