Katse naisen elämän kristallipalloihin – lisää terveitä vuosia
Vaihdevuosien aikaan on hyvä pysähtyä huomiomaan oma hyvinvointi ja terveys kokonaisvaltaisesti. Yksi tapa saada vihjeitä omasta tulevasta terveydestään on katsoa naisen elämän "kristallipalloihin”.
Vaikka emme voi ennustaa tulevaa, kristallipallo voi kertoa hieman tulevista riskeistämme ja sen kautta saamme mahdollisuuden panostaa ennaltaehkäisyyn esimerkiksi elintapamuutoksilla. Vihjeinä tulevista haasteista voivat toimia vaikka raskauden aikana todettu korkea verenpaine tai raskausdiabetes.
Jokainen nainen, joka saa elää yli viidenkymmenen vuoden ikään, tulee käymään läpi myös vaihdevuodet. Se on normaali osa naisen elämänkaarta ja toimii kuin porttina naisen elämän toiseen puoliskoon. Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta hiipuu ja estrogeenin, eli naishormonin, pitoisuus elimistössä laskee. Tähän siirtymävaiheeseen liittyy paljon fyysisiä ja henkisiä muutoksia – toki jokaisen kokemus on ainutlaatuinen ja omanlaisensa. Toinen kärsii elämänlaatua rasittavista kuumista aalloista, unettomuudesta ja painonnoususta, kun taas toinen voi surffailla läpi tämän siirtymävaiheen ilman minkäänlaisia haittaavia oireita.
Pitääkö vaihdevuosiin valmistautua?Vaihdevuosien aikaan kohoaa myös naisen riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Insuliiniresistenssi lisääntyy, kolesterolitasot usein huononevat ja kehon koostumus muuttuu. Usein juuri kehon koostumuksen tai painon muutokset saavat monen havahtumaan oman terveytensä tarkkailuun nimenomaan tässä vaiheessa. Toisilla syynä on painon yllättävä nousu tai keskivartalolle kertynyt vararengas, toisilla yllättäen todetut kohonneet kolesteroliarvot tai omien vanhempien sairastelu.
Hyvä mahdollisuus tarkistaa elintapoja
Vaihdevuosien aikaan aineenvaihdunnassa tapahtuu isoja muutoksia, ja siksi se onkin otollinen hetki omien elintapojen ja terveyden tarkastelulle. Vaikka painoindeksi ei olekaan yksilön kohdalla välttämättä hyvä terveyden mittari, se voi toimia osoituksena, että keho ja aineenvaihdunta on muuttumassa. Se mikä toimi parikymppisenä, ei toimikaan välttämättä enää.
Ihmiskeho on joustava ja sopeutuva, mutta aineenvaihduntaamme koettelevat tilanteet tuovat kehomme herkät kohdat esiin. Raskaus on yksi sellainen ajankohta naisen elämässä. Raskauden aikana naisen keho joutuu mukautumaan sekä uuteen erilliseen yksilöön että myös varmistamaan kasvavan ihmisenalun jatkuvan ravinnon saannin. Tällöin voi tulla esille esimerkiksi haasteet sokeritasapainon tai verenpaineen säätelyssä.
Sydänterveyden kristallipallot
Raskauden aikana voi esiintyä verenpaineen nousua tai jopa pre-eklampsia (aiemmin raskausmyrkytys). Nämä kertovat suuremmasta riskistä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin myöhemmin elämässä. Myös ennenaikainen synnytys on liitetty sydäntautiriskiin.
Estrogeeni suojaa hedelmällisessä iässä naisen verisuonia ja pitää kolesterolien tasoja sydänterveyden kannalta parempina. Jos vaihdevuodet ja siten estrogeenitason lasku tulevat kovin varhain, se myös lisää sydäntautien riskiä. Sama yhteys on huomattu liittyvän voimakkaisiin kuumiin aaltoihin.
Diabeteksen kristallipallot
Raskauden aikana todettu sokeriaineenvaihdunnan häiriö, raskausdiabetes, liittyy myös kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Se kertoo myös naisen suuremmasta riskistä sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin elämässä – riskin on arvioitu olevan jopa kymmenkertainen. Myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, eli PCOS, kertoo insuliiniresistenssistä ja siihenkin liittyy kolminkertainen diabetesriski.
Mahdollisuus toimintaan, ei turhaan huoleen
Kun vaihdevuosien aikaan pysähtyy pohtimaan omaa terveyttään, on hyvä myös vilkaista näihin naisen elämän kristallipalloihin. Pre-eklampsia, ennenaikainen synnytys, varhaiset vaihdevuodet, erittäin voimakkaat kuumat aallot, raskausdiabetes ja PCOS voivat auttaa kohdistamaan niin elintapamuutoksia kuin mahdollisia seurantatutkimuksiakin.
Omasta kohonneesta sairastumisriskistään ei silti kannata ahdistua. On suurempi todennäköisyys, että pysyt terveenä! Ennaltaehkäisyn mahdollisuus kannattaa kuitenkin aina hyödyntää. Laajoista tutkimuksista tiedämme, että elintapamuutoksilla voidaan ehkäistä niin sydän- ja verisuonisairauksia kuin tyypin 2 diabetestakin.
Pienet asteittaiset muutokset kohti terveellisempiä elintapoja kerryttävät vuosien saatossa paljon hyvinvointia. Elintapamuutosten lisäksi voit myös kertoa lääkärillesi kohonneesta riskistäsi ja suunnitella yhdessä yksilöllisen, tehostetun seurannan. Jos nimittäin kuitenkin kävisi niin, että tulisit sairastumaan, tiedämme, että varhain todetulla taudilla on paljon parempi ennuste. Ole siis askel edellä ja katso omaan kristallipalloosi – ilman ahdistusta, itsestäsi huolta pitäen.
Lue lisää naisten sydänterveydestä