Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja sydänterveys

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja sydänterveys

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on lisääntymisikäisten naisten yleisin hormonitoiminnan häiriö. Vaikka oireyhtymää esiintyy jopa 10–18 % naisista, on se kuitenkin huomattavan alidiagnosoitu ja huonosti tunnettu jopa lääkärien keskuudessa.

Meri-Maija Ollila, Meri-Maija Ollila
Julkaistu 4.10.2021
Päivitetty 3.5.2022

Oireyhtymään liittyy useita aineenvaihdunnan muutoksia, jotka altistavat sydän -ja verisuonisairauksille, kuten sepelvaltimotaudille ja aivoverenkiertohäiriöille. Tämän vuoksi oireyhtymästä ja siihen liittyvistä riskeistä, sekä erityisesti niiden ehkäisystä ja hoidosta, olisi tärkeää olla tietoinen.

PCOS todetaan usein lapsettomuushoitojen yhteydessä, sillä pitkä kuukautiskierto tai puuttuvat kuukautiset kertovat ovulaation ongelmista. PCOS:n diagnostiset kriteerit täyttyvät, kun todetaan vähintään kaksi kolmesta seuraavista oireista: kuukautiskierron häiriö, lisääntynyt mieshormonivaikutus (ilmeten joko verikokeissa tai liiallisena miestyyppisenä karvankasvuna) tai monirakkulaiset munasarjat gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa.

Vaikutukset sydän- ja verisuoniterveyteen

Oireyhtymään liittyy usein insuliiniresistenssiä, mikä tarkoittaa, että haiman erittämä insuliini ei vaikuta kehossa yhtä tehokkaasti kuin normaalisti ja tästä syystä verensokeri pyrkii nousemaan. Insuliiniresistenssiä pahentaa PCOS:ään usein liittyvä ylipaino, mutta insuliiniresistenssiä on myös normaalipainoisilla PCOS-naisilla.

Ylipainoisilla PCOS-naisilla onkin suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen verrattuna muihin ylipainoisiin naisiin. Usein PCOS-naiset myös sairastuvat tyypin 2 diabetekseen nuorempina kuin muut naiset. Tärkein keino diabeteksen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen. Lääkäri voi myös joskus määrätä PCOS:n oireenmukaiseen hoitoon perinteisesti diabeteslääkkeenä käytetyn metformiinin jo ennen kuin diabetes on puhjennut.

PCOS altistaa myös kohonneelle verenpaineelle. Verenpaine näyttää nousevan jo 30 ikävuoden kohdalla, minkä vuoksi verenpaineen seuranta jo nuorella iällä on tärkeää. Verenpaineen seurannan tärkeys korostuu myös silloin, kun oireyhtymän hoitoon on käytössä yhdistelmäehkäisypillerit, jotka myös voivat nostaa verenpainetta.

Ylipaino, insuliiniresistenssi, kohonnut verenpaine ja diabetes altistavat PCOS:ää sairastavat naiset jo keskimääräistä nuoremmalla iällä sydän -ja verisuonitaudeille. Tutkimusten mukaan PCOS-naisilla on noin kaksinkertainen riski sairastua sydäninfarktiin jo ennen vaihdevuosi-ikää verrattuna muihin samanikäisiin naisiin. Rasituksessa ilmaantuva hengenahdistus ja/tai rintakivut voivat olla sydänsairauden oire, joiden ilmaantuessa tulee hakeutua herkästi lääkärin tutkimuksiin.

Lue lisää potilasjärjestö Korento ry:n sivustolta.

Lue lisää naisen sydänterveydestä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi