Hyppää sisältöön
Etusivu / Koronakysymykset / Kuulunko sydänsairauteni vuoksi COVID-19 riskiryhmään?

Kuulunko sydänsairauteni vuoksi COVID-19 riskiryhmään?

Sydänsairaus ei lisää riskiä saada virustartunta. Jos COVID-19 -tautiin sairastuu, sydänsairaus voi kuitenkin lisätä vaaraa sairastua vakavammin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 10.12.2020
Päivitetty 5.2.2021

Sydänsairauksia on monenlaisia, sairauden vaikeusaste voi vaihdella eri ihmisillä ja yhdellä voi olla monta sydänsairautta. Siksi tarkkaa yksilöityä listausta eri sydänsairauksien tuomasta riskistä ei voi antaa. Seuraavasta voit kuitenkin lukea tietoa yleisimpiin sydänsairauksiin liittyvästä riskistä.

Kohonnut verenpaine

Kohonneeseen verenpaineeseen liittyy suurentunut riski sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon. Siksi on erittäin tärkeätä hoitaa verenpaine mahdollisimman hyvin. Määrätyt lääkkeet tulee ottaa säännöllisesti ja verenpainetta kannattaa seurata. Jos verenpaine ei ole tavoitteissa, pyydä lääkäriä tehostamaan hoitoasi. Vaara on selvästi pienempi, jos verenpaine on lääkittynä normaali eikä sinulla ole muita sydänongelmia tai riskitekijöitä.

Sepelvaltimotauti (sairastettu sydäninfarkti, tehty pallolaajennus tai ohitusleikkaus, todettu ateroskleroosi muissa tutkimuksissa)

Sepelvaltimotautiin liittyy todennäköisesti suurentunut riski sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon. Sepelvaltimotaudissa valtimoverisuonten sisäseinämässä on ateroskleroosia. COVID-19-infektio voi lisätä riskiä saada akuutti sydäninfarkti eli verisuonen tukos jo valmiiksi sairaaseen verisuoneen. Riski on olemassa, vaikka sairautesi olisi nyt oireeton. Siksi on tärkeätä ottaa määrätyt lääkkeet huolella ja noudattaa suosituksia tartuntavaaran pienentämiseksi.

Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoimintaan liittyy suurentunut riski sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon. Jos sydämen vajaatoiminta on sen asteinen, että sinulla on oireita päivittäisissä arkitoiminnoissa, olet erityisen suuressa riskissä. On hyvin tärkeätä noudattaa annettuja hoito-ohjeita ja lääkitystä, sekä pyrkiä välttämään sosiaalisia kontakteja tartuntavaaran pienentämiseksi.

Kardiomyopatia eli sydänlihassairaus

Kardiomyopatioita on monenlaisia, kuten dilatoiva kardiomyopatia, hypertrofinen kardiomyopatia ja restriktiivinen kardiomyopatia. Myös niiden taustasyyt ovat hyvin erilaisia. Jos sinulla on kardiomyopatia, et todennäköisesti automaattisesti kuulu COVID-19 -taudin riskiryhmään. Jos kardiomyopatia kuitenkin aiheuttaa sinulle sydämen vajaatoiminnan kuulut COVID-19-taudin riskiryhmään kuten sydämen vajaatoimintaa sairastavat henkilöt yleisesti.

Läppävika (läpän ahtautuminen tai vuoto)

Jos sinulla on vaikea-asteiseksi luokiteltu läppävika, olet todennäköisesti suurentuneessa riskissä sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon. Lievä tai keskivaikea läppävika ei mahdollisesti nosta riskiä, mutta valitettavasti tällä hetkellä asiasta ei ole tutkittua tietoa.

Jos odotat läppäleikkaukseen pääsyä, suojaudu erityisen huolellisesti virustartunnalta.

Eteisvärinä

Jos eteisvärinäsairautesi on hoidossa, eli sydämen rytmi on sopiva ja olet oireeton, riskisi sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon ei todennäköisesti ole suurempi kuin henkilöllä ilman eteisvärinää. Eteisvärinän hoitoon kuuluvat antikoagulantit eli veren hyytymistä estävät lääkkeet vähentävät myös COVID-19-tautiin liittyvää verihyytymien vaaraa.

Sydämen lisälyönnit

Sydämen lisälyönnit eivät todennäköisesti nosta riskiä sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon.

Tahdistin

Tahdistinhoito ei itsessään merkitse suurentunutta COVID-19-taudin vaaraa. Koronavirus ei aiheuta tahdistininfektiota tai häiritse tahdistimen toimintaa. Taustalla oleva sydänsairaus, kuten esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, määrittää enemmänkin riskiäsi sairastua COVID-19-taudin vakavampaan tautimuotoon.

Laajentunut (dilatoitunut) aortta tai aortan pullistuma (aneurysma)

Valitettavasti tällä hetkellä ei tiedetä, nostaako aortan laajentuma tai pullistuma riskiä sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon. Näitä aorttasairauksia sairastavilla on kuitenkin usein myös kohonnut verenpaine. Sinun kannattaa nyt seurata ja hoitaa verenpainetta huolellisesti, sekä noudattaa suosituksia tartuntavaaran vähentämiseksi.

Synnynnäinen sydänsairaus

Korjattu rakenteellinen synnynnäinen sydänvika, kuten esimerkiksi suljettu eteisväliseinän aukko, ei todennäköisesti lisää riskiä sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon. Lapsilla vakava COVID-19-tauti on hyvin harvinainen.

Jos sinulle on kuitenkin korjauksesta huolimatta kehittynyt sydämen vajaatoiminta, riskisi sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon on suurentunut.

Periytyvä rytmihäiriösairaus kuten pitkä QT-oireyhtymä (LQTS) ei todennäköisesti nosta riskiä sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon.

Sairastettu sydänlihastulehdus (myokardiitti)

Jos olet joskus sairastanut sydänlihastulehduksen ja toipunut siitä, riskisi sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon ei ole sen vuoksi suurentunut. Jos sydänlihastulehdus on kuitenkin aiheuttanut sinulle kardiomyopatian eli pitkäaikaisen sydänlihassairauden, riskiä tulee arvioida sen mukaan.

Erityisen suuressa riskissä olevat sydänpotilaat

Sydänpotilaat, joille on tehty sydänsiirto, ovat erityisen suuressa riskissä saada COVID-19-taudin vakava tautimuoto. Elinsiirron vuoksi tarvitaan lääkitystä, joka heikentää vastustuskykyä.

Mitkä muut tekijät lisäävät riskiä sairastua vakavaan COVID-19-tautiin?

COVID-19-taudin oireet ovat usein lieviä. Vaara sairastua vakavaan tautiin on suurentunut, jos

  • sinulla on paljon ylipainoa
  • olet yli 70-vuotias
  • sinulla on diabetes
  • sinulla on oireileva keuhkosairaus
  • sinulla on munuaisten vajaatoiminta
  • sinulla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi