Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Mielihalu haltuun

Mielihalu haltuun

Mieliteot ovat kehon viestejä, joihin on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti, kun tavoitteena on hallita painoa.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 31.3.2016
Päivitetty 24.6.2020
Kuva: Sydänmerkki

Mieliteot tuppaavat välillä tekemään terveellisestä syömisestä hankalaa. Ne ovat kuitenkin usein kehon viestejä, joiden syihin on hyvä paneutua tarkemmin. Ne voivat ilmaantua kiusaamaan esimerkiksi väsyneenä, stressaantuneena, ahdistuneena tai kun ei ole mitään tekemistä. Myös liian vähäinen syöminen altistaa mieliteoille, erityisesti iltaisin.

Tarkkaile, milloin ja missä tilanteessa mieliteot arjessasi ilmaantuvat. Näin pääset pohtimaan keinoja niiden vähentämiseksi.

Vinkkejä mielitekojen voittamiseksi

 • Säännöllinen ruokarytmi
  Syö säännöllisesti pitkin päivää ja riittävästi erityisesti aamulla ja lounaalla. Tämä auttaa hallitsemaan syömistä myös illalla.
 • Nälkä vai mielihalu?
  Kuulostele, onko kyseessä kehon viesti nälästä ja ruoan tarpeesta vai kaipaako mieli virikettä, lohtua tai turvaa. Mielitekojen sanotaan kestävän noin 15 minuuttia ja laimenevan sen jälkeen.
 • Mielihalulle korvike
  Keksi mielihalun iskiessä jokin toiminto, joka vie ajatuksen muualle, esimerkiksi soitto ystävälle tai pieni kävelylenkki. Mielihalu nousee usein esille, kun olo on väsynyt, turhautunut tai alakukoinen. Mieti syömisen sijaan muita mielihyvää tuottavia asioita.
 • Kauppaan kylläisenä
  Mene ruokakauppaan kylläisenä, koska nälkäisenä tulee helpommin tehtyä mielitekoja herättäviä ostoksia. Tee ostoslista valmiiksi niin vältyt ylimääräisiltä houkutuksilta.
 • Ruokasisustuksella helpotusta
  Kiinnitä huomiota kotona ruokasisustukseen. Säilytä herkut poissa silmistä tai hanki herkkuja vain pieni määrä kulloiseenkin tarpeeseen niin, että ne eivät jää turhaan kiusaamaan mieltä.
 • Keskity syömiseen
  Keskity syömään rauhallisesti ja nauti ruokailuhetkestä kaikilla aisteilla. Ruoka maistuu näin paremmalta ja ruokkii myös mieltä.
 • Salli itsellesi herkuttelu
  Kieltolistat luovat turhaa jännitteisyyttä syömiseen. Herkkuhetken voi myös suunnitella etukäteen.
 • Kokeile erilaisia herkkuja
  Mielihaluja voi tyydyttää myös terveellisemmillä herkuilla.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi