Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Nainen – hoida sydäntäsi

Nainen – hoida sydäntäsi

Vaikka naisen sydän ja verisuonet näyttävät rakenteeltaan samanlaisilta kuin miehen, silti naisten ja miesten sydänsairauksissa on eroavaisuuksia.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 18.4.2019
Päivitetty 3.5.2022

Miksi naisen sydän on erilainen? Monet eroista johtuvat naissukupuolihormonista eli estrogeenista. Useiden eroavaisuuksien taustoja eivät tutkijatkaan osaa vielä selittää. Menopaussi aiheuttaa kuitenkin monia muutoksia naisen kehossa, eivätkä sydän- ja verenkiertoelimistöön kohdistuvat ole niistä vähäisimpiä. Monesti nainen joutuu tässä vaiheessa ponnistelemaan entistäkin enemmän terveytensä ylläpitämiseksi.

Vain nainen voi kokea raskauteen liittyvän sydänlihassairauden ja Takotsubo-oireyhtymää esiintyy selvästi enemmän naisilla. Tavallisinta sydänsairautta, sepelvaltimotautia, esiintyy molemmilla sukupuolilla yhtä paljon, mutta naisilla sairaus ilmenee keskimäärin kymmenen vuotta myöhemmin. Naisilla esiintyy myös selvästi harvemmin sydänäkkikuolemia.

Seuraavissa kirjoituksissa kerrotaan sydänsairauksista naisen näkökulmasta, sekä muistutetaan keinoista oman sydämensä hoitamiseksi.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijät ovat naisella monimuotoisempia

Naisen sepelvaltimotaudin erityispiirteitä

Särkyneen sydämen mysteeri

Peripartaalinen kardiomyopatia

Rytmihäiriöt naisen sydämessä

Nainen, näin hoidat sydäntäsi

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) altistaa sydän- ja verisuonisairauksille

Lue lisää naisen sydänterveydestä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi