Seksuaalisuus ja parisuhde
Oma seksuaalisuus ja seksi ovat hyvin henkilökohtaisia asioita, eikä niitä ole helppo ottaa puheeksi edes oman kumppanin kanssa. Avoin ja rehellinen keskustelu voi olla parisuhteen uusi alku ja tunteiden jakaminen lisää luottamusta.
Pelot ja huolet on käsiteltävä ensin
Puhumatta jääneet murheet kasvavat ja parisuhteessa kysymyksiä on kummallakin. Ahdistuneisuus, pelko seksin turvallisuudesta tai parisuhdeongelmat lisäävät seksihäiriöitä. On tavallista, että sairastunut tuntee pelkoa tai epävarmuutta leikkausarpien, kipujen, häiriöiden tai seksitilanteessa selviytymisen vuoksi. Kumppani tuntee pelkoa ja epävarmuutta siitä, aiheuttaako kipua tai rasittaako toista liikaa. Parisuhteessa intiimi yhdessäolo voi loppua toisen tai molempien pelkoon seksin turvallisuudesta.
Sairastuneen tai kumppanin pelko sairauden aktivoitumisesta seksin seurauksena on yleinen ja ymmärrettävä. Keho muuttuu iän ja eletyn elämän myötä, myös kokemus omasta seksuaalisuudesta muuttuu ilman sairauksiakin. Sairastuminen voi kuitenkin olla myös uudistava kokemus. Käsitys itsestä seksitilanteissa toimijana ja kokijana voi laajeta.
Seksi tukee parisuhdetta
Seksi palvelee parisuhteen säilyttämistä ja kiinteyttä. Läheisyys, koskettelu ja yhdyntä toimivat lohduttajina ja vahvistavat mieltä. Ne saavat stressin ja pelkotilat vähenemään ja lisäävät kiintymystä ja sitoutumista kumppaniin.
Seksuaalisessa kanssakäymisessä myös läheisyys, hyväilyt, rakastava katse ja kauniit sanat ovat palkitsevia. Seksielämä voikin olla varsin tyydyttävää, vaikka se ei fyysisesti onnistuisikaan samalla tavalla kuin aiemmin. Avoimuuteen perustuvassa suhteessa on varaa myös epäonnistua. Seksiin voi tulla uutta keveyttä ja hauskuutta, kun voi nauttia intiimistä yhdessäolosta ilman fyysisiä suorituspaineita. Ja yhdyntä onnistuessaan tuo lisäbonuksen, mikäli se kuuluu seksielämään alunperinkään.
Yhteinen keskustelu toiveista
Avoin ja rehellinen keskustelu kumppanin kanssa on ensiaskel seksielämän palauttamiseen. Kun tietää toinen toisensa huolet ja odotukset, on helpompi tehdä suunnitelma, miten seksielämää palautetaan ja miten huolehditaan läheisyydestä ja tunneyhteyden säilymisestä. Parisuhde kärsii, jos tunteet latistetaan, jos ei kerrota huolista, jos koskettelut ja halaamiset loppuvat. Parisuhde voi olla erittäin hyvä ilman yhdyntää, mutta se näivettyy, jos ei ole läheisyyttä ja tunteiden jakamista.
Seksielämä takaisin yhdessä
Seksielämän palauttaminen voi olla hidas prosessi. Parisuhteessa olevien kannattaa tämä työ tehdä yhdessä, parina. Aluksi voidaan tehdä yhdessä asioita ilman seksitavoitetta ja -odotusta. Romanttisen mielialan palauttaminen voi kestää tovin, mutta on tarpeen, koska se lisää tunneyhteyttä ja parisuhdetyytyväisyyttä. Seksin voi aloittaa käsi kädessä kävelyillä, yhteisillä päivälevoilla, hieronnalla. Siitä voi edetä kosketteluharjoituksiin, hyväilyyn, suutelemiseen.
Luontevan yhdessäolon palauduttua voi intiimikosketusta lisätä yhä enemmän ja pikkuhiljaa lähestyä toinen toisensa kiihottamista. Näin edeten ehtivät molemmat sopeutua uuteen tilanteeseen, eivätkä epäonnistuneetkaan yritykset romuta uskoa selviytymiseen. Uutta suhdetta aloittaessa kannattaa ensin rakentaa luottamuksellinen, keskusteleva suhde, jotta seksitilanteeseen voidaan aikanaan edetä turvallisesti.
Seksuaalisen onnen hetkiä on enemmän niillä, jotka suunnittelevat sille otollisia tilanteita. Kannattaa siis varata aikaa yhdessäololle, jonka tarkoitus on vain nauttia toisen seurasta.