Hyppää sisältöön

Sydämen vajaatoiminnan hoito erityistilanteissa

Erityistilanteissa tai poikkeuksellisen vaikeassa vajaatoiminnassa saatetaan tarvita muitakin hoitoja kuin tavanomaisia elintapa- ja lääkehoitoja.

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.9.2015
Päivitetty 8.10.2018
Kuva: Jarno Hämäläinen

Eteisvärinän hoito on sydämen vajaatoiminnassa erityisen tärkeää. Eteisvärinäkohtaus saattaa merkittävästi huonontaa muutenkin heikkoa pumppaustoimintaa. Tällöin voi olla tavallista suurempi aihe pyrkiä normaalirytmin ylläpitoon. Toisaalta huonossa tasapainossa oleva vajaatoiminta lisää eteisvärinätaipumusta.

Vajaatoimintatahdistin. Systolisessa vajaatoiminnassa vasemman kammion supistus saattaa olla paitsi heikentynyt myös epäyhtenäinen. Normaalisti supistus on säännöllinen (synerginen) siten, että kaikki seinämän osat lähenevät toisiaan järjestäytyneesti. Vahvasti epäyhtenäisessä (dyssynergisessä) supistuksessa yksi osa seinämää saattaa pullistua ulospäin samalla kun muut osat tekevät supistusliikettä. Veri velloo tehottomasti kammion sisällä. Tällöin voi olla hyötyä vajaatoiminta- eli biventrikulaarisesta tahdistimesta, jossa vasenta kammiota tahdistetaan kahdesta suunnasta. Vajaatoimintatahdistinta harkitaan, kun vasemman kammion supistus on heikentynyt ja EKG:n kammioheilahdus (QRS-kompleksi) selvästi levinnyt, erityisesti kun on vasen haarakatkos (LBBB).

Rytmihäiriötahdistin. Joihinkin sydämen vajaatoimintaa aiheuttaviin sairauksiin liittyy lisääntynyt hengenvaarallisten kammioperäisten rytmihäiriöiden riski. Tällöin harkitaan rytmihäiriötahdistinta, joka tahdistamalla tai sähköiskulla palauttaa normaalin rytmin. Itse vajaatoimintaan rytmihäiriötahdistin ei vaikuta, paitsi jos se samanaikaisesti korjaa liiallisen hidaslyöntisyyden.

Sydämensiirto tulee määräehdoin harkittavaksi, jos sydän on peruuttamattomasti vaurioitunut eivätkä muut hoitokeinot tehoa riittävästi.

Tilaa Sydämen vajaatoiminta -opas Sydänkaupasta

Lue seuraavaksi