Sydänsairaan liikuntapelko on voitettavissa
Älä jää turhaan yksin liikuntapelkosi kanssa. Sen voi voittaa ja moni sen on jo voittanutkin. Ammattilaisella on hyvä mahdollisuus tukea sinua ja läheistäsi liikuntapelon voittamisessa. Usein toisten sairastuneiden kokemukset, sopiva tieto ja varsinkin pelon kohtaaminen sekä tukitoimien löytäminen auttavat hallitsemaan liikuntapelkoa.
Sydänliiton liikuntapelkoselvitykseen 2025 vastanneista valtaosa vastanneista kertoi kokevansa liikuntapelkoa. Kyselyn tulosten mukaan erityisesti sepelvaltimotautia, eteisvärinää ja sydämen vajaatoimintaa sairastavat kokevat liikuntapelkoa. Moni pelkää, että liikunta pahentaa sairautta tai aiheuttaa kohtauksen tai että oireet rintakehällä tarkoittavat aina jotain vaarallista. Tietoa itsensä rasittamisesta, selkeitä ohjeita ja ammattilaisen antamaa ohjausta kaivataan lievittämään tai jopa poistamaan liikuntapelkoa.
Faktatietoa liikuntapelon voittamiseksi
Sydänsairastuneen ja myös hänen läheisensä mielessä saattaa pyöriä monenlaisia ajatuksia liittyen sairastumiseen ja sen jälkeiseen liikkumiseen. On selvä, että kysymykset ilman vastauksia voivat helposti johdattaa liikuntapelkoon tai eivät ainakaan helpota pelkoa. Tutustu liikuntapelkoon liittyvään faktatietoon ja löydä vastauksia itseäsi askarruttaviin kysymyksiin. Tutustu myös sydan.fi-sivuille. Ne ovat Sydänliiton liikuntapelkoselvityksen mukaan hyvä tietolähde. Voit myös tutustua Kuntoutumistalo.fi-sivuihin.
Henkilökohtaista tietoa juuri sinulle
Saat tarvittaessa yksilöllistä liikuntaohjausta muun muassa terveyskeskuksen fysioterapeutilta, sydänhoitajalta, työterveyshuollosta, paikallisesta sydänyhdistyksestä tai -piiristä/alueelta tai kunnan erityisryhmien liikunnanohjaajalta. Ole rohkeasti yhteydessä ammattilaiseen ja niin voitte yhdessä keskustella liikuntapelostasi ja sen helpottamisesta. Voit myös hakeutua oman paikkakuntasi liikuntaneuvontaan, jossa liikunnan ammattilainen osaa auttaa sinua.
Sydänliiton palvelut liikuntapelon voittamiseksi
Sydänliiton kursseilla pääset tapaamaan toisia samassa elämäntilanteessa olevia ja jakamaan kokemuksia myös liikkumisesta yhdessä toimien ja oppien. Voit myös kysyä Tulppa-kuntoutuksesta omasta terveyskeskuksestasi.
Vertaistukihenkilön kanssa voit jutella luottamuksella liikkumisesta, tunteista ja kokemuksistasi. Tutustu vertaistukeen ja löydä mukava koulutettu vertaistukihenkilö itsellesi vertaistukihenkilöhausta. Jos olet työikäinen, tule mukaan työikäisille tarkoitettuihin tapaamisiin ja löytämään rohkaisua liikkumiseen.
Tule liikkumaan yhdessä toisten sairastuneiden kanssa
Sydänyhdistyksissä eri puolella Suomea liikuntaan yhdessä ja nautitaan liikunnasta. Liikunnan lomassa kokemukset vaihtuvat ja liikuntahetki yllättää positiivisesti. Kaikki osaavat ja pärjäävät mukana. Saman kokeneet ymmärtävät toisiaan, myös liikunnassa ja liikuntapelossa. Tutustu oman paikkakuntasi liikuntatoimintaan. Olet lämpimästi tervetullut mukaan.
Liikkujan muistilistasta tukea liikuntaan
Nämä sydänsairastuneen liikunnan perusperiaatteet on hyvä muistaa. Ne osaltaan auttavat sinua liikuntapelon voittamisessa ja mukavien liikuntakokemuksien hankkimisessa.
- Lähde liikkeelle lämmitellen (5–15 min) ja päätä liikunta jäähdytellen.
- Tehosta liikuntaa omien tuntemuksiesi mukaan.
- Liikunnan aikana saat ja on hyväkin hengästyä.
- Muista, että liikunnan aikana ja sen jälkeen tulee olla hyvä olo.
- Kysy lääkäriltä lääkkeittesi mahdollisesta vaikutuksesta liikuntaan.
- Kevennä liikuntaa, jos sääolosuhteet ovat erityisen vaativat.
- Pidä nitrovalmiste mukana. Jos oire yllättää, ota nitrovalmistetta ja levähdä. Jatka rauhallisemmin, kun oire on hellittänyt.
- Voimakkaiden oireiden ilmaantuessa hakeudu hoitoon.
- Saavutat terveyshyötyjä liikkumalla säännöllisesti.