Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Testit / Testaa suolan saantisi

Testaa suolan saantisi

Moni ruoka sisältää suolaa, ihan huomaamatta.

Tuija Pusa
Julkaistu 10.10.2015
Päivitetty 12.12.2019
Kuvaaja: Fotonokka/Suvi Laine

Suolaa voi kertyä ruoista ja elintarvikkeista runsaasti lähes huomaamatta. Liika suolan saanti on terveydelle haitallista. Tällä testillä saat selville oman suolan käyttösi.

Testaa suolankäyttösi

Liika suola suurentaa verenpainetta ja on muutenkin sydämelle haitallista. Haitallista suolassa eli natriumkloridissa on sen sisältämä natrium. Elimistö tarvitsee natriumia, mutta vain alle gramman vuorokaudessa. Tämä määrä tulee jo kalasta, lihasta ja maidosta, joten lisättyä suolaa ei tarvita lainkaan. Tällä testillä saat selville oman suolankäyttösi.

Valitse jokaisesta kohdasta vaihtoehto, joka kuvaa suolankäyttöäsi parhaiten.

1. Lisäätkö yleensä suolaa valmiiseen ruokaan2. Syön yleensä leipää, jossa on suolaa3. Käytän leivällä tai ruoanvalmistuksessa4. Käytän tavallisesti juustoa, jossa on suolaa
5. Käytän säilykeruokia, eineksiä tai makkaroita (esimerkiksi valmisannokset, mikroruoat, hampurilaiset, nakit ja makkarat, säilötyt herkkusienet tai kasvikset, herkkukurkku, silli, savukala, tonnikala, oliivit, katkaravut)
6. Käytän ruoanvalmistuksessa tai lisään valmiiseen ruokaan maustekastikkeita tai suolapitoisia mausteita (esimerkiksi soijakastike, yrttisuola, sinappi, ketsuppi, aromisuola, liemikuutio, chilikastikkeet)
7. Syön perunalastuja, suolapähkinöitä, suola- keksejä tai popcorneja
Tyhjennä

Mitä pisteet kertovat suolan saannistasi

19–24 pistettä

Sydämesi ei taatusti pidä suolasta, kuten ehkä sinun makunystyräsi. Vähempään suolaan tottuu jo muutamassa viikossa, usko pois. Jos verenpaineesi on jo koholla, sinun on todella järkevää vähentää suolankäyttöäsi. Voit tehdä muutoksia myös vähitellen ja totutella vähän kerrallaan vähäsuolaisempaan ruokavalioon. Tutki tarkkaan suolan vähentämisvinkit.

13–18 pistettä

Taidat olla suolaisen ystävä. Tästä on helppo vähentää. Saat sydämesikin ilahtumaan, kun vähennät suolankäyttöä. Jos verenpaineesi on jo koholla, sinun on todella järkevää vähentää suolankäyttöäsi. Tutustu suolan vähentämisvinkkeihin. Suun makunystyrät tottuvat vähempisuolaiseen ruokavalioon jo muutamassa viikossa.

7–12 pistettä

Hyvä! Olet matkalla hyvään suuntaan. Vähäsuolaisen ruokavalion toteuttaminen kaipaa vielä tarkistamista. Tutustu vielä suolan vähentämisvinkkeihin. Suolan vähentäminen on erityisen tärkeää, jos verenpaineesi on kohonnut.

0–6 pistettä

Loistavaa! Makunystyräsi ovat jo tottuneet vähäsuolaiseen ruokaan. Jatka huoletta samaan malliin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi