Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Tupakka ja nuuska / Tupakan ja nuuskan vaikutukset suun terveyteen

Tupakan ja nuuskan vaikutukset suun terveyteen

Tupakan ja nuuskan käytön lopettaminen on hyvä valinta myös suun terveyden kannalta. Nikotiini on mielihyvää tuottava aine ja sen käytön lopettaminen ei ole aina helppoa. Tunnistamalla tupakan ja nuuskan vaikutukset omaan terveyteen ja saamalla tukea lopettamiseen, mahdollisuudet tupakan ja nuuskan käytön lopettamiseen kasvavat.

Mari Kauhaniemi
Julkaistu 11.1.2020
Päivitetty 28.1.2022

Tupakka ja nuuska vaikuttavat valtimotautien kehittymiseen ja sydänterveyteen. Tupakkatuotteiden vaikutukset näkyvät myös suussa. Koska suussa piilevät sairaudet ovat monin tavoin yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin, on suun terveydestä huolehtiminen tärkeä osa sydänterveyden edistämistä.  Tupakoimattomuus onkin mitä parhain valinta sekä suun- että sydänterveyden ylläpitämiseksi.

Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen edistää suun terveyttä

Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamisella on useita edullisia vaikutuksia suun terveyteen. Onkin hyvä pysähtyä miettimään, mitä etuja itselle tulisi, jos tupakan tai nuuskan käytön pystyisi lopettamaan. Lopettaminen edistää suun terveyttä monella tavalla:

  • Suusyövän riski pienenee.
  • Ikenet ovat terveemmät.
  • Ikenien ja limakalvojen verenkierto vilkastuu ja suun haavaumien paraneminen nopeutuu.
  • Maku- ja hajuaisti kohenevat jo muutamassa päivässä.
  • Hengitys tuoksuu raikkaammalta.

Tupakka ja suun terveys

Tupakalla on useita epäedullisia vaikutuksia suun terveyteen. Tupakointi lisää riskiä sairastua ientulehdukseen sekä hampaiden kiinnityskudosten tulehdukseen, eli parodontiittiin. Tupakoivilla ilmenee useammin myös hammasimplanttien kiinnityskudoksen tulehdusta. Lisäksi tupakointi heikentää suun verenkiertoa, minkä vuoksi suun haavat paranevat hitaammin. Tupakka on yhdessä alkoholin kanssa suusyövän merkittävin riskitekijä.

Tupakoijan kiusana on usein pahanhajuinen hengitys. Tupakointi aiheuttaa myös hampaiden värjäytymistä ja karvakieltä. Lisäksi maku- ja hajuaisti heikkenevät.

Nuuska ja suun terveys

Nuuskan terveyshaitoista puhutaan edelleen melko vähän. Nuuska sisältää yli 2500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Lisäksi nuuska aiheuttaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden, sillä sen sisältämä nikotiinipitoisuus voi olla jopa 20 kertaa suurempi kuin savukkeiden. Nuuskaa käytettäessä nikotiinin aiheuttamat haitat ovat samat kuin tupakoidessakin.

Nuuskankin haittavaikutukset näkyvät suussa. Nuuska aiheuttaa paikallisia suun limakalvovaurioita ja limakalvojen paksuuntumista. Näihin limakalvomuutoksiin liittyy suusyöpäriski. Nuuskan sisältämä sokeri lisää hampaiden reikiintymistä. Reikiintymisriski kasvaa edelleen, kun nuuskan käyttö aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja hampaiden juuripintojen paljastumista. Nuuskan käyttö lisää myös sairastumista parodontiittiin. Lisäksi nuuska sisältää monesti tupakkakasvien mukana tulleita hiekanjyviä, jotka aiheuttavat hammaspintojen kulumista.

Tukea lopettamiseen

Koska tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ei aina ole helppoa, tukea siihen kannattaa hakea ja ottaa vastaan. Onneksi tukea ja vaihtoehtoja lopettamiseen on tarjolla.  Usko itseesi, pyydä apua ja etsi sinulle parhaiten sopivat keinot!

Apua tupakoinnin lopettamiseksi löydät esimerkiksi seuraavista artikkeleista ja linkeistä:

 Tukea tupakoinnin lopettamiseen

Jatkanko tupakointia? Tietoa päätöksen tueksi

Arvot tukena elintapamuutoksissa

Apua tupakoinnin lopettamiseen –stumppi.fi

Vinkkejä siihen, miten nuuskasta pääsee eroon – stumppi.fi 

Vertaistukea ja –ohjausta verkossa – www.28paivaailman.fi

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi