Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Ulkona touhuaminen on parasta

Ulkona touhuaminen on parasta

Yhdessä ulkona touhuaminen saa posket punaisiksi, lisää hyvää mieltä ja virkistää oloa. Keväinen luonto saa aistit avautumaan ja voi piristää myös mieltä.

Anne Kuusisto
Julkaistu 27.3.2018
Päivitetty 28.5.2018
Kuva: Annika Mannström

Kevään merkkejä kannattaa pysähtyä katsemaan ja ihastelemaan. Lasten kanssa luonnossa puuhailuun voi keksiä monenlaisia leikkejä. Pihatyötkin sujuvat lasten kanssa, kun antaa lapselle omat työtehtävät ja keksii hauskan tittelin, esimerkiksi Haravointi-mestari tai Ojankaivuu-päällikkö. Pihaleikissä toimivat vanhat leivontakulhot ja kevään aarteista voi tehdä leikkiruokaa, jota myydään kahvilassa. Myös vauhdikkaammat leikit ovat lapsista hauskoja ja aikuisen leikkiminen mukana on aina parasta.

Kokeile Neuvokas perheen ja Suomen Ladun perheliikuntavinkkejä:

1. Oman pihan frisbeegolf

Omalle pihalle tai lähipuistoon voi tehdä haluamansa pituisen frisbeegolfradan. Merkitään esimerkiksi 3­–5 puuta. Pyykkikoreja tai hulavanteita voi laittaa maaliksi. Jokaiselle maalille on oma aloitusheittopaikka.

Tavoitteena on kiertää rata väylä kerrallaan (eli aloitusheittopaikalta maaliin) mahdollisimman vähin heitoin.

Kunkin väylän ensimmäinen kiekko heitetään aloitusheittopaikalta. Kierrosta jatketaan siitä, mihin kiekko putosi. Kierros kestää niin kauan, kunnes frisbee on maalissa. Kaikkien väylien heitot lasketaan yhteen. Erityisen hauskaa peli on silloin, kun pelataan aikuinen–lapsi -pareina, jolloin heitetään vuorotellen samaa kiekkoa.

2. Linturetki

Tälle linturetkelle voivat osallistua kaikki, vaikkei lintuja tuntisikaan! Menkää yhdessä luontoon ja yrittäkää nähdä mahdollisimman monta erinäköistä lintua. Kuunnelkaa hetki paikallaan ja laskekaa, kuinka monta erilaista linnun ääntä kuulette. Osaako joku matkia lintuja ja mitähän ne mahtavat toisilleen sanoa? Evästauko kuuluu ehdottomasti tähän retkeen!

3. Hauskoja eläinjooga-liikkeitä pihanurmella tai luontopolulla.

Keksikää vuorotellen erilaisia eläinten asentoja ja liikkeitä, joita matkitte jokainen omalla tavallanne. Miten liikkuu esimerkiksi tasapainoileva hiiri, entä elefantin aamuvenytys, miten kurkistaa alaspäin katsova koira.

Ja vähän vauhdikkaampaa menoa:

4. Puu- tai pyykkipoikahippa

Hippaleikit ovat aina hauskoja ja niitä voi muunnella leikkijöiden iän mukaan. Puuhipassa muutama puu toimii turvana, ja turvassa ei saa olla pitkään. Pyykkipoikahipassa jokaiselle leikkijälle kiinnitetään takin helmaan pyykkipoika. Leikkijöiden tavoitteena on saada napattua muilta pyykkipoika. Myös ryöstetyt pyykkipojat kiinnitetään esille ja voittajaksi selviytyy se, jolla on leikin päätyttyä eniten pyykkipoikia.

5. Polkujuoksua aikuiset ja lapset yhdessä

Kokeilkaa polkujuoksua tutussa metsikössä ja yhdistäkää siihen luontoparkouria:

  • tasapainoilua puunrungoilla
  • oksia, joista voi ottaa heilauttamalla vauhtia
  • puunrunkoja, joiden yli voi loikata suoraan tai käsillä auttaen
  • kallionseinämiä, isoja kiviä tai puunrunkoja, joista voi ponkaista itselleen jalalla vauhtia
  • kiviä tai muita pieniä pudotuksia, joista voi hypätä turvallisesti alas
  • ja ennen kaikkea HAUSKUUTTA!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi