Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Usein esitettyjä kysymyksiä tahdistinhoidosta

Usein esitettyjä kysymyksiä tahdistinhoidosta

Potilaalle kerrotaan sairaalassa tahdistimesta, sen tuomasta avusta ja myös haitoista. Usein kysymykset heräävät kuitenkin vasta kotona, tavallisessa arjessa.

Sannamari Väre
Julkaistu 15.6.2020

Sairaalasta saa kirjallisia ohjeita tahdistinlaitteen kanssa elämisestä. Tärkeä on haavanhoito-ohje, johon on syytä tutustua viimeistään heti toimenpiteen jälkeen.

Mukaan saa oman tahdistinkortin, jossa kerrotaan lyhyesti tahdistimen perustietoja.

Autolla ajo

Autoa saa ajaa noin viikon kuluttua tahdistimen asennuksesta. Jos on asennettu rytmihäiriötahdistin, autoa saa ajaa vasta kahden viikon kuluttua. Jos on esiintynyt tajuttomuuskohtauksia, ajokielto saattaa olla pidempi.

Myös sähköautoa saa ajaa.

Turvavyötä pitää käyttää. Mikäli vyö tuntuu hankaavan juuri tahdistimen kohtaa, vyöhön on ostettavissa pehmuste. Sama ohje painavaa reppua tai rinkkaa varten.

Rytmihäiriötahdistimen asennuksen jälkeen ammattiautoilu on kielletty.

Miksi näin?

Tahdistintoimenpiteen jälkeen pidetään ajamisesta viikon varoaika, jotta varmistutaan ettei sydämeen kiinnitetty johto ole irronnut, jolloin aikaisemmat oireet saattaisivat palata.

Rytmihäiriötahdistinlaitteen (ICD) asentamisen jälkeen seurataan potilaan kuntoutumista, sekä rytmihäiriöitä estävän lääkehoidon sopivuutta ja tehoa. Mikäli rytmihäiriötahdistimen asentamisen syynä on ollut tajunnanhäiriö tai elvytys, autolla-ajokielto on 3 kk. Joskus autolla-ajokielto voi olla puoli vuottakin.

Lue lisää:

Voiko tahdistinpotilas käyttää sähköautoa?

Karavaanarin tahdistinhuoli

Magneetit ja sähkömagneettinen häiriösignaali

Kotona saattaa olla monia sähkömagneettisen kentän tuottavia laitteita. Tahdistinlaitteet ovat hyvin häiriösuojattuja. Kodin ehjiä sähkölaitteita saa käyttää huoletta.

Kodin työkoneita, kuten ruohonleikkuria ja -trimmeriä saa käyttää. Iskuporakonetta ja moottorisahaa on kuitenkin pidettävä vähintään 30 cm etäisyydellä rintakehästä.

Matkapuhelinta, kuulokkeita tai kannettavaa tietokonetta voi käyttää, kun etäisyys tahdistimeen on yli 15 cm.

Induktiolieden äärellä voi laittaa ruokaa normaalilla etäisyydellä. Esimerkiksi lattiakaiuttimia ei kuitenkaan suositella sylissä kannettavaksi.

Hieronnassa voi käydä ja hierontalaitteita on lupa käyttää. Fysikaalisessa hoidossa voi soveltuvin osin käydä. Kannattaa kuitenkin esittää tahdistinkortti hoidon antajalle.

Kuulolaitteiden kanssa käytettävää induktiosilmukkaa voi käyttää n. 30 cm etäisyydellä tahdistinlaitteesta.

Hitsauslaitteet saattavat vaikuttaa kaikenlaisten tahdistinten toimintaan. Jos laitteen käyttäminen on välttämätöntä, keskustele asiasta etukäteen tahdistinpoliklinikalla.

Ylipäätään voimakastehoisia työkaluja, kuten sähköhitsauslaitteita tai käynnistyskaapeleita on mahdollista käyttää 60 cm etäisyydellä eli käsivarren mitan päässä. Näiden laitteiden käyttöä ei kuitenkaan suositella.

Miksi näin?

Sähkömagneettisen kentän aiheuttama häiriösignaali voi vaikuttaa tahdistimen toimintaan.  Syke hidastuu, koska tahdistin voi erehtyä rytmin tunnistuksessa eikä tahdista. Oireena voi olla huimausta.

Häiriösignaali voi estää rytmihäiriötahdistimen normaalin toiminnan rytmihäiriön estossa tai jopa antaa tarpeettomasti iskuhoidon rytmihäiriöön. Tämä voi olla kivuliasta.

Lue lisää: Tahdistin ja induktioliesi

Voit lukea lisää sydämentahdistimesta ja magneettikuvauksesta Potilaan lääkärilehdestä.

Tämä tunnus varoittaa alueesta, jonne tahdistinpotilaan ei pidä mennä.

Lentäminen

Ennen matkaa on hyvä selvittää, mihin hätätapauksessa voi kohdemaassa ottaa yhteyttä.

Lentoaseman turvatarkastuksessa tulee esittää tahdistinkortti lentokenttähenkilökunnalle. Turvatarkastuksessa tahdistinpotilaan tarkastus toteutetaan käsin tunnustelemalla metallinpaljastimien sijaan.

Mahdollisuuksien mukaan ota mukaasi etäseurantalaite.

Lue lisää: Sydänsairaudet ja lentomatkustaminen

Liikunta

Liikuntamuodon ja lajin valinnassa pitää huomioida tahdistinjärjestelmä, tahdistustapa, asennuskohta ja taustalla olevat sairaudet.

Liikkuessa saa kevyesti hengästyä ja hikoilla. Liikku​​misen tulisi olla miellyttävää ja oireetonta. Tahdistimen asennuksen jälkeen liikunta aloitetaan kävelyllä ja kevyillä arkiaskareilla/kotitöillä ja liikkumista lisätään asteittain voinnin mukaan.

Tahdistimen puoleisen yläraajan liikkeitä on rajoitettava asennuksen jälkeen 2-4 viikon ajan, kunnes haava on parantunut. Silloin pitäisi välttää riuhtaisevia liikkeitä, ääriliikkeitä yli hartiatason ja voimakasta venytystä​. Myös raskaita kotitöitä ja painavien taakkojen nostamista (esim. mattojen puistelu, lumenluonti, ruohonleikkaus, verhojen vaihto) on vältettävä.

Jatkossakin suositellaan välttämään äärimmäistä ponnistelua ja lajeja, joissa tahdistimeen voi kohdistua osumia/iskuja.

Kuntosaliharjoitteluun ei ole esteitä. Maksimaalista ponnistelua ei suositella tahdistinpotilaille (maksimivoima), tämän voi huomioida toistomäärissä (toistot esim.10-15/sarja).

Rytmihäiriötahdistinpotilaalle (ICD) yksin uintia, veneilyä tai sukeltamista ei voida suositella rytmihäiriöongelmien mahdollisuuden takia. Yli 5 metrin matkan sukeltamista ei suositella.

Lue lisää:

Tahdistinpotilaan liikunta

Voiko tahdistinpotilas käyttää sykemittaria?

Terveyskylä/Kysymyksiä tahdistimesta

Työhön paluu tahdistimen asentamisen jälkeen

Sähkömagneettiset kentät ovat harvoin esteenä työhön paluulle sydäntahdistimen asentamisen jälkeen. Usein työpaikoilla esiintyviin riskeihin liittyy epätietoisuutta, jolloin on tärkeää tehdä töihin palaavalle työntekijälle riskinarviointi. Työterveyslääkäri auttaa tässä.

Lue lisää: ICD-tahdistin ja työkyky

Muiden sairauksien hoito ja toimenpiteet

Tahdistin ei ole este leikkauksille eikä muiden sairauksien hoitamiselle tai esimerkiksi hammaslääkärikäynneille. Muista näyttää hoidon suunnittelussa tahdistinkortti hoitavalle lääkärille.

Eteisvärinän rytminsiirto on edelleen mahdollinen.

Hätätilanteessa, jos tahdistinpotilaan sydän pysähtyy, on auttajien myös mahdollista edelleen käyttää sydäniskuria eli defibrillaattoria.

Lue lisää: Tahdistinpotilaan rytminsiirto

Lisää vastauksia Terveyskylän tahdistinosiossa.

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi