Siirry sisältöön

Vertaistuki

Vertaisuudesta tukea sairauden kanssa elämiseen.

Anneli Luoma-Kuikka, kehittämispäällikkö Pirjo Suomalainen, suunnittelija
Julkaistu 3.9.2018
Päivitetty 15.6.2020

Sydänsairastuminen aiheuttaa ison elämänmuutoksen. Se herättää monenlaista ajatuksia ja tunteita. Tukea muutoksen kanssa selviytymiseen voit saada vertaistukihenkilöltä. Hän on itse sairastunut tai sairastuneen läheinen, joka on jo elänyt pidempään sydänsairauden kanssa. Vertaistuki on keskustelua omasta tai läheisen sairastumisesta, toipumisesta ja elämästä toisen samankaltaista kokeneen kanssa.

Vertaistuki on kokemusten jakamista, josta on iloa ja hyötyä sekä tuen antajalle että saajalle. Moni on saanut vertaisuudesta tukea sairauden kanssa elämiseen ja uusia ystäviä. Vertaistuki on mukava mahdollisuus tulla mukaan sydänyhteisön vapaaehtoistoimintaan.

Mistä vertaistukihenkilön voi löytää?

Vertaistukitoiminta on sydänyhteisön vapaaehtoistoimintaa. Koulutettu vertaistukihenkilö ja tukea hakeva voivat kohdata kahden kesken tai vertaistukiryhmässä. Voit valita sinulle sopivan tavan.

Etsi vertaistukihenkilö -hausta voit hakea sinulle sopivan vertaistukihenkilön. Voit valita, mistä sydänsairaudesta haluat keskustella. Vertaistukihenkilöitä on eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia. Voit soittaa tai lähettää sähköpostia valitsemallesi vertaistukihenkilölle. Jos asutte lähekkäin, voitte halutessanne tavata.

Monilla paikkakunnilla toimii vertaistuellisia ryhmiä. Tapahtumakalenterista löydät tietoa tapaamisista.

Sydän Chat tarjoaa mahdollisuuden keskustella ryhmässä ennalta sovittuna aikana toisten sydänsairastuneiden kanssa. Tapaamisissa on mukana vertaistukihenkilö. Ryhmät toteutetaan Tukinetin palvelussa ja mukaan voi kirjautua nimimerkillä.

Facebookissa toimii useita yksityisiä ryhmiä (vain ryhmän jäsenet näkevät keskustelun) sydänsairastuneille ja läheisille. [artikkelijuttu ryhmistä, linkitetään tähän] Voit pyytää liittymistä ryhmään, osassa ryhmistä kysytään muutamia kysymyksiä ennen ryhmään hyväksyntää.

Vastasairastuneille järjestetään sopeutumisvalmennuskursseja ja Tulppa-ryhmiä.  Siellä tutustuu toisiin sairastuneisiin ja läheisiin. Monelle vertaistuki ja sen myötä käydyt keskustelut ovat kurssien parasta antia.

Harvinaisempia sydänsairauksia sairastaville on omia valtakunnallisia yhdistyksiä. Karpatiat ry on sydänlihassairauksiin (kuten kardiomyopatia, sydänsarkoidoosi, jättisolumyokardiitti)  sairastuneiden ja heidän läheistensä oma yhdistys. Sydänlapset ja -aikuiset ry on synnynnäisesti sydänvikaisten ja heidän läheistensä yhdistys. SYKE ry on sydän- ja/tai keuhkosiirron saaneiden ja siirtoa odottavien sekä heidän läheistensä yhdistys.

Etsi tukihenkilöä vertaistukihaulla

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset