Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Yhteisistä lumileikeistä punaiset posket ja iloinen mieli

Yhteisistä lumileikeistä punaiset posket ja iloinen mieli

Leikki on mielihyvää tuottavaa toimintaa, jossa tärkeintä on tekeminen, ei lopputulos. Leikkiminen on lapsen ominta toimintaa ja tekee hyvää myös aikuiselle.

Anne Kuusisto
Julkaistu 30.8.2018
Päivitetty 3.9.2018
Kuva: Jarno Hämäläinen

Leikkiminen saa aivojen luovat alueet toimimaan ja auttaa tekemään asioita eri tavoin kuin tavallisesti. Leikkiminen tekee kokonaisvaltaisesti hyvää.

”Leikkiminen on niinku mun työtä ja se on parasta tekemistä.” toteaa Sebastian, 5 vuotta.

Leikillä on merkitystä lapsen kehitykselle, sen avulla lapsi oppii. Leikeissä harjoitellaan monenlaisia taitoja ja kanssakäymistä toisten kanssa. Aikuinen voi olla tarjoamassa leikille puitteita, ideoita tai ympäristön, mutta parasta on, jos aikuinen osallistuu lapsen leikkiin vaikka vain hetkenkin aikaa. Aikuinen saa tietoa myös lapsen ajatusmaailmasta osallistumalla leikkiin ja olemalla osa leikin kulkua.

Talvi antaa mahdollisuuden myös riehakkaampiin leikkeihin.

Talvikuukausina lasten liikkuminen helposti vähenee ja uloslähtemiseen pitää joskus keksiä jotain houkuttelevaa. Varsinkin pienemmät lapset tarvitsevat talviliikuntaan aikuisilta käytännön apua, kannustamista, mukanaoloa ja myös turvallisuuden valvontaa.

Ideoita yhteisiin ulkoleikkeihin:

  • Jäädytä värjättyä vettä jääpalamuotissa tai pakasterasiassa. Piilota värikkäitä jääpaloja timantteina tai Afrikan tähtinä pihaan ja kutsu lapset aarteenetsintään.
  • Lapset rakastavat lumipallojen heittämistä, mutta lumisodassa on vaarana sattua vahinkoja. Vaihtoehtoisena muotona voi tehdä kaksi maalitaulua esimerkiksi vajan seinään ja puuaitaan, ja käydä lumisotaa niin, että tulitetaan osumia vihollisen maalitauluun.
  • Lainatkaa keittiöstä pannuja ja kakkumuotteja, ja perustakaa pihalle lumiukkojen ravintola notkuvine pitopöytineen täynnä lumikakkuja.
  • Pelatkaa ristinollaa ulkona. Piirtäkää lumeen yksinkertainen kuuden ruudun ruudukko. Merkatkaa ristit kahdella risulla ja nollat kävyillä tai kivillä.
  • Rantalelut voivat tarjota hauskuutta myös talvipäivään. Istukaa uimarenkaisiin ja kisatkaa kohti maaliviivaa vain jalkoja apuna käyttäen.
  • Pimeällä ulkoillessa voi leikkiä taskulamppuhippaa. Hipalla on taskulamppu, ja hän etsii piilossa olijoita. Kun valokeila osuu piilossa olevan kasvoihin, hänet on löydetty. Alue kannattaa sopia yhteisesti.
  • Pimeän tai märän kelin ulkoiluun saa vauhtia myös pyykkipoikahipalla. Jokaiselle leikkijälle jaetaan yksi pyykkipoika, joka kiinnitetään takin helmaan. Leikkijöiden tavoitteena on saada napattua muilta pyykkipoika. Myös ryöstetyt pyykkipojat kiinnitetään esille. Voittajaksi selviytyy se, jolla on leikin päätyttyä eniten pyykkipoikia.
  • Metsänhaltia-leikissä valitaan valtaistuin, josta metsänhaltia tarkkailee alamaisiaan. Muut leikkijät yrittävät lähestyä metsänhaltiaa eri suunnista hiipien puiden takaa tai ryömien maassa hiljaa. Tarkoituksena on päästä koskettamaan metsänhaltiaa tai valtaistuinta. Kun metsänhaltia näkee jonkun lähestyvän, hän huutaa tämän nimen. Silloin leikkijän täytyy palata omaan lähtöpaikkaansa tai mennä piiloon ja yrittää uudelleen. Jos joku onnistuu koskettamaan metsänhaltiaa tai valtaistuinta, valta vaihtuu.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi