Ylipainosta tasapainoon
Painonhallinta ja terveelliset elintavat eivät ole äärimmäisyyksien tavoittelua. Oman ruokavalionsa ja liikuntatottumustensa suhteen ei tarvitse olla ehdoton.
Painonhallintaprosessiin tarvitaan riittävästi tietoa ja taitoa, oman käyttäytymisen ymmärtämistä, konkreettisten ja realististen tavoitteiden asettamista ja repsahduksien hyväksymistä.
Parhaimmillaan painonhallinta, terveelliset elintavat ja arjen nautinto ovat yksi ja sama asia. Monipuolinen ja maittava ateriointi ja mukavat liikuntahetket muodostavat hyvinvointia tukevien elintapojen perustan. Riittävä uni ja stressin vähentäminen ovat olennainen osa kokonaishyvinvointia ja riittäviä voimavaroja.
Ylipainon vähentäminen alentaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää ja lisää hyödyllisen HDL-kolesterolin määrää veressä. Lisäksi se alentaa muun muassa kohonnutta verenpainetta, insuliiniresistenssiä ja tulehdustekijöitä.
Hyvä paino löytyy maltilla
Kevyemmän olon ja terveyden kannalta sopivan painon saavuttaminen ei onnistu hetkessä, eikä tarvitsekaan. Hitaasti elämäntapojen muutoksella saavutettu laihdutustulos on yleensä pysyvämpi kuin kertarysäyksellä saavutettu. Pääpaino on hyvässä arjessa ja itsestä huolehtimisessa.
Omien ruoka– ja liikuntatottumusten muuttaminen on parhaimmillaan mielenkiintoista ja innostavaa: on hienoa huomata, kuinka pienilläkin arjen muutoksilla hyvä olo lisääntyy ja painokin muuttuu pikku hiljaa kohti tavoitetta. Tavoitteena ei aina tarvitse olla painon putoaminen, vaan painon nousun pysähtyminen voi jo riittää hyvinvoinnin kannalta. Mielekkäät muutokset takaavat, että syöminen on riittävän monipuolista ja riittävää lihasmassan säilymisen takaamiseksi.
Elintapojen muutokset vaativat harjoitteluaikansa. Kaikkea ei voi muuttaa kerralla. Anna aikaa itsellesi. Yksi kerrallaan eteneminen tunnustellen on riittävä tahti saada uusista tottumuksista pysyviä.
Dieettien sijaan hyvää syömistä
Dieettien heikkoutena on usein yksipuolisuus. Dieettien laihduttava vaikutus perustuu yksinomaan niiden vähäiseen energiasisältöön ja mahdollisesti haitalliseen itsensä kurittamiseen ja erilaisiin kieltolistoihin. Tällaisia dieettejä ei voi – eikä jaksa – noudattaa paria viikkoa kauempaa terveyttään vaarantamatta. Myös laihdutuksen aikana ruoasta tulisi saada riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita.
Dieetit eivät myöskään ohjaa pysyviin ruokatottumusten muutoksiin. Ne eroavat paljon tavallisesta ruoasta eivätkä sovi pysyväksi ravinnoksi. Useimmiten dieetin jälkeen tulee palattua pikku hiljaa entisiin ruokailutottumuksiin. Pettymys on suuri painon noustessa uudelleen ja kehokaan ei toimi, kuten ennen dieettiä.
Dieettien sijaan on hyvä tutkailla ruokatottumuksiaan ja lisätä siinä jo ennestään hyvinvointia edistäviä asioita.
Kuntokuurien sijaan luontevaa liikkumista
Kuntokuurit loppuvat usein lyhyeen. Loukkaantumiset, sairastumiset, väsyminen ja kyllästyminen saattavat ennen pitkää lopettaa hyvin alkaneen liikuntaohjelman. Hyvän olon perässä ei kannata juosta hampaat irvessä. Kaikki eivät myöskään pidä liikunnasta, mutta jokainen voi löytää itselleen mielekkään tavan liikkua. Se löytyy kokeilemalla ja tunnistamalla, mitä hyvää liikkuminen itselle tuo.
Lue lisää liikunnasta painonhallinnan tukena.
Lepo on tärkeää
Liian vähäinen uni ja stressi ovat myös hyvinvoinnin ja painonhallinnan hankaloittajia. Hyvin nukutun yön jälkeen on enemmän voimavaroja tehdä itselle suotuisia valintoja. Makean mieliteko kiusaa vähemmän ja sohvan houkutus laantuu helpommin. Stressin aiheuttajiin kannattaa kiinnittää huomiota ja rauhoittua ottamaan itselle aikaa mahdollisuuksien mukaan. Palautuminen on tärkeä osa hyvinvointia.
Tärkeää on suhtautua itseensä ja elintapoihinsa armollisesti ja miettiä, mikä on oman hyvinvoinnin kannalta hyväksi.
Lue lisää painonhallinnasta.
Tilaa Ylipainosta tasapainoon -opas Sydänkaupasta