Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Allergialääke rytmihäiriöpotilaalla

Taannoin alkoi eteisvärinä, nyt on se toiseksi paras rytmi. Jostakin luin, ettei allergialääke Cetiritzin sovi pitkä QT- oireyhtymää sairastavalle. Olen vuosia käyttänyt tuota allergialääkettä mielestäni hyvällä menestyksellä, nyt en uskalla käyttää ja katu- ja siitepöly pitävät äänen möreänä, paleltaa ja väsyttää, mutta kuumetta ei ole. Mitä allergialääkettä olisi käytettävä?

16/04/2023

Teve

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.5.2023

Eteisvärinä ja pitkä QT-oireyhtymä ovat kaksi eri sairautta. Eteisvärinä on varsinkin ikääntyessä esiintyvä tavallinen rytmihäiriö. Pitkä QT-oireyhtymä taas on huomattavasti harvinaisempi, periytyvä ominaisuus, joka voi altistaa kammioperäiselle rytmihäiriölle. Sen oire on tajunnanmenetys. Pitkää QT-oireyhtymää voidaan todeta myös hankinnaisena, joka tarkoittaa sitä, että kyseessä ei ole periytyvä ominaisuus, vaan esimerkiksi jonkin lääkkeen aiheuttama ilmiö.

Toki samalla ihmisellä voi olla sekä eteisvärinä että pitkä QT-oireyhtymä.

Eräät lääkkeet pidentävät QT-aikaa, ja jos se on jo valmiiksi pitkä, voi syntyä ongelmia. Aikoinaan eräät allergialääkkeet, kuten terfenadiini, olivat ongelmallisia tämän suhteen. Uudemmat allergialääkkeet, joihin setiritsiini kuuluu, ovat pääsääntöisesti turvallisia. Omassa väitöskirjassani testasin setiritsiiniä pitkä QT-oireyhtymäpotilailla, eikä ongelmia syntynyt.

Jos on ”vain” eteisvärinä ilman pitkä QT-oireyhtymää, vähän QT-aikaa pidentävät lääkkeet eivät yleensä tuota ongelmia.

09/05/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi