Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Eteisväliseinäaukko armeijaan aikovalla

Hei! Olen 18 vuotias poika ja mulla todettiin pari vuotta sitten sydämen eteisväliseinässä pieni aukko. Aukko oli kuulemma niin pieni, että se ei aiheuta oireita. Nyt kuitenkin armeijalääkärin tarkastuksessa lääkäri kuuli sydämessä sivuäänen, jota ei aikaisemmin ole ollut. Myöskin viimeaikoina en ole oikein pystynyt käymään kuntosalilla epämiellyttävien oireiden takia. Oireet voi toisaalta johtua myös ahdistus ja paniikkioireista, josta mulla on historiaa. Mutta mietin vain, että pitäisikö hakeutua jatkotutkimuksiin, ja että voiko tuommoinen aukko kasvaa ajan kuluessa?

12/04/2023

Johannes

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.5.2023

Sikiökehityksen aikana meillä kaikilla on sydämen oikean ja vasemman eteisen välissä aukko, jonka kautta veri pääsee virtaamaan. Aukko on välttämätön, koska sikiön keuhkot eivät ole käytössä kohdussa. Kun lapsi syntyy ja alkaa hengittää, aukko menee kiinni. Osalla ihmisistä tähän kohtaan jää pieni aukko, joka ei aiheuta mitään ongelmia, eikä sille yleensä tehdä mitään toimenpiteitä. Tällaista aukkoa kutsutaan PFO:ksi (engl. patent foramen ovale).

Eteisten väliin voi sikiökehityksen jälkeen jäädä myös vähän suurempi aukko, jota kutsutaan ASD:ksi (engl. atrial septal defect). Näitä aukkoja on eri kokoisia. Tavallisesti nämäkin ovat pieniä, mutta joskus aukko voi olla niin suuri, että vuosien kuluessa, kun veri virtaa jatkuvasti ”väärään suuntaan”, eteiset alkavat kasvaa kooltaan. Silloin oireena voi olla esimerkiksi rytmihäiriöitä.

Tässä tapauksessa aukon on sanottu olevan pieni, ja sen toteamisesta on vasta pari vuotta aikaa, joten on hyvin epätodennäköistä, että se olisi kasvanut, saati sellaisiin mittasuhteisiin, että aiheuttaisi mitään oireita. Aukko tuskin on kuullun sivuäänenkään syy.

Tavallisin syy nuorelta ihmiseltä kuultuun sivuääneen on ns. virtausääni, joka syntyy, kun terve sydän puskee verta voimakkaasti eteenpäin. Tyypillisesti tällainen ääni kuuluu esimerkiksi jännittävässä tilanteessa tai kuumeen yhteydessä.

Jos kuitenkin on erityisesti rasitukseen liittyviä epämiellyttäviä oireita, asian voi helposti tarkastaa uudella ultraäänitutkimuksella.

09/05/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi