Hyppää sisältöön

Olen 60-vuotias nainen ja minulla on synnynnäinen verenpainetauti. Munuaisleikkaus -69 Helsingin Lastenkilinikalla ei vaikuttanut verenpaineen laskuun. Lisäksi suvussa korkea kolestroli, johon ei sopivaa lääkitystä löytynyt vielä, kovien raajakipujen takia. Olen käyttänyt beetasalpaajaa puolet elämästäni. Beetasalpaaja lopetettiin matalan sykkeen vuoksi ja tästä syystä yläpaine kohosi. Muuten arvot olleet hyvät. Lapsena todettu sydämen laajentuma ja 2005 ekg:ssä lievästi lisää laajentunut. Ultrattu sydän. Kaikki ok. Lääkitys Micardis 80mg/ pv ja thyroxin X 1. Olossa tuntuu, että beetasalpaaja on saatava takaisin. Alhainen pulssi ei aiheuta ongelmia. Mikä on mielipiteenne? Lonkan leikkaus edessä.

28/05/2018

Särkynyt sydän ja murtunut mieli

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Beetasalpaajia on käytetty vuosikymmeniä verenpaineen ja rytmihäiriöiden hoitoon. Nykyisin beetasalpaajat eivät enää kuulu verenpaineen hoidossa ensisijaisiin lääkkeisiin, vaan tulevat ”marssijärjestyksessä” vasta neljännellä sijalla.

Beetasalpaajat hidastavat sykettä. Mikä sitten on liian hidas syke? Tästä ei ole ehdotonta suositusta olemassa. Jos matala syke ei aiheuta vaivaa, voidaan hyvin hyväksyä alle 50/min. ajoittain painuva syketaso. Toisilla esiintyy ”laiskaan pulssiin” liittyviä oireita paljon korkeammilla tasoilla, jolloin lääkkeestä voidaan joutua luopumaan, vaikkei syke olisi kovin hidaskaan. Potilaan oireet siis ratkaisevat, ja annostuksen tulee olla yksilöllistä.

01/06/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset