Hyppää sisältöön

Minulle tehtiin alkuvuodesta pallolaajennus toiseen sepelvaltimoon. Ldl-kolesteroli oli 3, ja siksi määrättiin statiinia (Rosuvastatin 10 mg). Lisäksi tuli Clopidogrel 75 mg, Primaspan 100 mg ja Marevan 5 mg. Kontrollitutkimuksessa Asat ja Alat olivat viitearvojen sisällä, mutta bilirubiini oli 38. Leikannut kardiologi oli kontrollitapaamisessa sitä mieltä, että Rosuvastatiinia on syytä jatkaa kunhan bilirubiini pysyy alle 50:ssä. Statiini oli toiminut hyvin, koska Ldl oli arvo oli 1,8. Osansa alenemiseen lienee muuttuneella ruokavaliolla ja lisääntyneellä liikunnallakin.
Löysin netistä teidän kirjoituksenne, missä muistaakseni todettiin, että statiini on syytä lopettaa, jos maksa-arvot, esim. bilirubiini kohoavat. Työterveydessä Rosuvastatin haluttiin tauottaa ja katsoa bilirubiinin kehityssuunta. Kahden viikon tauon jälkeen otetuissa kokeissa bilirubiini oli laskenut 32:een. Alat oli edelleen viitearvojen sisällä. Olen nyt menossa työterveyslääkärin vastaanotolle.
Kyselenkin nyt:
– onko mahdollista, että minulla on luontaisesti bilirubiini koholla. Käsittääkseni osalla suomalaisista on sellainen perimä. Miten voisi selvittää, onko kyse tästä?
– voiko vuonna 2000 tehdyllä sappileikkauksella (sappirakko tulehtunut ja jotenkin kiinni maksassa. Vaati isohkon leikkauksen) olla jotain tekemistä nykyisten bilirubiiniarvojen kanssa?
– statiinit ilmeisesti voivat nostaa bilirubiinia. Työterveyslääkäri oli tosin sitä mieltä, että samalla pitäisi nousta myös Asat tai Alat (en muista kummasta hän puhui). Jos näin on, onko statiinien välillä eroja? Kannattaisiko kokeilla jotain muuta merkkiä?
– Marevanpurkin tuoteselosteessa sanotaan, että (hyvin harvoin) Marevan voi kohottaa maksaentsyymejä. Onkohan tuo bilirubiini maksaentsyymi vai onko kyseessä eri asia.

Kiitos tästä erinomaisesta palvelustanne.

03/04/2016

Pallottelija

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 3.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

On olemassa Gilbertin oireyhtymäksi kutsuttu ”tauti”, jossa bilirubiini on vaihtelevasti lievästi koholla ja voi esiintyä keltaisuuttakin. Yleisyydeksi mainitaan 3–7 %. Kyseessä on synnynnäinen bilirubiinin käsittelyhäiriö, josta ei ole mitään haittaa, ja ilmiö on hyvänlaatuinen. Maksaentsyymit (ASAT, ALAT, AFOS, GT) ovat Gilbertin oireyhtymässä normaalit. Bilirubiinia on kahta lajia, konjugoitumatonta ja konjugoitunutta, ja Gilbertin oireyhtymässä edellinen on koholla. Varmuuden vuoksi on hyvä sulkea pois punasolujen lisääntynyt hajoaminen (hemolyysi), mikä onnistuu määrittämällä veren retikulosyytit ja haptoglobiini. Muita tutkimuksia ei tarvita. Kysymyksessä mainittu bilirubiiniarvon vaihtelu on aivan odotetun suuruista, tuskin lääkemuutoksiin liittyvää. Statiinia voi huoletta käyttää.

03/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi