Hyppää sisältöön

Syönyt Brilique lääkitystä maaliskuusta -18 asti ja vihaan sen sivuvaikutuksia. Kuinka Brilique lääkkeen voi noin vain lopettaa yhdestä päivästä toiseen kun vuosi on kulunut? Olen huomannut jonkin näköisiä hengen/sydämen pysähtymisen tyyppisiä oireita kun lepään iltapäivisin. Onko syytä huoleen?

09/05/2018

Merda

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.9.2018

Brilique®-lääke ehkäisee veren hyytymisessä trombosyyttien takertumista toisiinsa. Lääke estää siis verihyytymän syntymistä. Lääkettä käytetään sepelvaltimotautikohtauksen, erityisesti pallolaajennuksen jälkeen määräaika, yleensä yksi vuosi. Pallolaajennuksen tehnyt kardiologi määrittää hoidon pituuden.

Kun määräaika on kulunut, lääkkeen voi tosiaankin lopettaa ”kertaheitolla”. Monet kummastelevat asiaa, kun siihen asti on neuvottu käyttämään lääkettä tunnollisesti. Vaikka veren hyytyminen palautuukin muutamassa päivässä normaaliksi lääkkeen lopettamisen jälkeen, tämä ei ole ongelma sillä perimmäinen syy, miksi lääkitys on määrätty, on todennäköisesti korjaantunut jo hyvä aikaa aiemmin. Syy, miksi lääkettä käytetään, on pallolaajennuksessa laitettu verkkoputki eli stentti, jonka sisäpinta on alkuvaiheessa vielä sairas ja altis hyytymälle. Jos stentin sisään muodostuisi verihyytymä, suoni menisi välittömästi tukkoon ikävin seurauksin. Lääkettä käytetään tietty varoaika, jotta stentin sisäpinta on varmasti parantunut sellaiseksi, että hyytymän syntyminen on hyvin epätodennäköistä. Tarkkaa paranemishetkeä ei voi määrittää, siksi lääkkeen käytöllä on tietty varoaika.

Brilique-lääkkeeseen voi liittyä haittavaikutuksena hengenahdistuksen tunnetta. Kyse ei kuitenkaan ole vauriosta keuhkoissa tai sydämessä, ja haitta poistuu kun lääkitys lopetetaan.

07/09/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset