Hyppää sisältöön

Olen 81v ja minua huimaa. Minulta on otettu kokeita ja kaikki ovat viitearvoissa, sydämessä ei vikaa. Mutta se huimaus, en voi olla pitkään pystyssä kun huiputtaa ja tulee etova tunne. Viime viikolla oli yläpaine yli 200.osaisitko sanoa miten jatkossa etenen? kiitos etukäteen

02/11/2016

muori

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 4.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Huimausta on monenlaista ja monesta syystä johtuvaa. Kiertohuimaus, johon liittyy tuntemus maailman pyörimisestä, voi johtua sisäkorvan tasapainoelinten viasta tai, jos siihen liittyy muita oireita kuten kaksoiskuvia tai halvausoireita, aivojen verenkiertohäiriöstä. Epämääräinen epävarmuuden tunne ei yleensä ole verenkiertoperäistä. Tavallisia syitä ovat kaularankakulumat, niskalihasjännitys ja ikäihmisillä aivojen vanheneminen. Viimeksi mainitussa rollaattori on oiva apuväline.

Jos yläverenpainelukema 200 mmHg on edustava, siihen voi liittyä huimausta – tai sitten ei –, mutta noin korkean verenpaineen hoito on joka tapauksessa tarpeen. Olisikin useammilla mittauksilla selvitettävä, mikä verenpaine on keskimäärin. Tavanomaisten istuen tehtyjen mittausten lisäksi verenpaine kannattaa mitata viiden minuutin makaamisen jälkeen ja pystyasennossa heti seieomaan noustua ja kahden minuutin seisomisen jälkeen. Yläverenpaineen lasku yli 20 mmHg tai suorastaan romahdus arvoon 100 mmHg tai alle vaativat lääkärin arviota, kuten verenpaineen hoito kokonaisuudessaankin.

04/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi