Hyppää sisältöön

Kesällä kaikki jalkapallon ystävät pääsi seuraamaan pelottavaa hetkeä kun Eriksen tuupertui kentälle ja häntä elvytettiin noin 9 minuuttia, kunnes defillä sydän lähti taas toimimaan normaalisti. Myös toinen tunnettu tapaus on Fabrice Muamba, tuupertui kentälle, sydän pysähtyneenä 78 minuuttia kunnes lähti toimimaan. On varmaan suoranainen ihme, että selvisi ilman suurempaa vauriota.

Kaikki ei kuitenkaan ole näin onnekkaita, ja jos katsoo vähän tilastoja niin useampi nuori jalkapalloilija on menehtynyt äkilliseen sydänpysähdykseen kentälle, nuorimmat ovat 13-15 vuotiaita. Onko jalkapallo siis vaaraksi terveelle sydämelle vai onko todennäköistä, että näiden nuorten miesten taustalla on jokin sydänsairaus tai vaikkapa lievä sydänlihastulehdus?

15/10/2021

JalkapalloJaSydän

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 19.11.2021

Jalkapallo ei ole erityisesti sydämelle vaarallinen laji.

Tilastoissa jalkapallon pelaamiseen liittyneet sydänpysähdykset näyttäytyvät yliedustettuna todennäköisesti siksi, että jalkapallon harrastajia vain on paljon. Se on ilmeisesti maailman suosituin urheilulaji.

Kun harrastajia on paljon, mahtuu joukkoon myös pelaajia, joilla on hengenvaaralliselle rytmihäiriölle altistavia sairauksia. Näistä tavallisimpia ovat paksuntava eli hypertrofinen kardiomyopatia, arytmogeeninen oikean kammion kardiomyopatia ja pitkä QT-oireyhtymä. Myös sydänlihastulehdus voi olla kohtalokas, jos urheilee sairauden aikana tai toipilasvaiheessa

19/11/2021

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset