Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Terveellinen syöminen / Kolesterolia alentavat tuotteet

Onko näistä kolesterolia alentavista margariineista ja jogurttituotteista tieteellisesti tutkittua tietoa siitä, että ne alentavat kolesterolia? Monennäköistä mielipidettä näkyy netissä olevan.

01/11/2015

Vaihtoehto statiineille

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 2.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Margariinit ja muut tuotteet, joihin on lisätty kasvistanolia (Benecol) tai -sterolia (Becel Pro.activ ja Keiju Alentaja), pienentävät tutkitusti veren kokonaiskolesterolin ja haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta vähentämllä kolesterolin imeytymistä suolistosta. European Food Safety Authority (EFSA) on hyväksynyt seuraavat terveysväitteet:

  • Noin 3 g:n suuruinen vuorokausiannos kasvistanolia tai -sterolia pienentää LDL-kolesterolipitoisuutta keskimäärin 11 %.
  • Stanoleilla ja steroleilla saavutetaan samansuuruinen vaikutus 1,5–3,0 gramman annoksilla.

Valmisteita suositellaan käytettäväksi osana terveellistä ruokavaliota. Ne sopivat käytettäväksi myös kolesterolilääkkeiden rinnalla.

  • Kokonaiskolesteroli- ja LDL-kolesterolipitoisuutta voidaan pienentää kasvistanoli- tai kasvisteroliestereitä sisältävillä elintarvikkeilla, jotka vähentävät kolesterolin imeytymistä suolistosta.
  • Efsa (European Food Safety Authority, 11) on hyväksynyt seuraavat terveysväitteet: 1,5 g:n annoksen saa esimerkiksi noin 25 g:sta (viidestä teelusikallisesta) margariinia ja 2 g:n annoksen yhdestä pullollisesta jukurttijuomaa.
  • Valmisteiden avulla seerumin kokonaiskolesterolipitoisuus pienenee 7–12 % ja LDL-kolesterolipitoisuus 10–15 %. Ks. sähköinen tausta-aineisto

02/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi