Hyppää sisältöön

Voiko kolesterolilääke aiheuttaa lihaskipuja useamman vuoden syömisen jälkeen? Itse olen syönyt muutaman vuoden ko. lääkettä ja nyt viime keväänä sain tosi hankalia lihaskipuja ympäri ”kroppaa” ja kun kesällä lopetin lääkityksen, kivut ovat poistuneet.

21/10/2015

Lihaskivut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 23.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kolesterolilääkkeisiin (statiineihin) liittyvät llihaskivut ovat siitä hankala ongelma, ettei ole hyvää, yksinkertaista keinoa erottaa todella lääkkeestä johtuvia vaivoja (niitäkin on) muusta syystä johtuvista kivuista (joita ihmisillä on paljon). AInoa keino on ajallisten yhteyksien seuraaminen, kuten kysyjä on tehnytkin. Sekin voi johtaa harhaan, koska itsestään ohimenevät lihaskivut ovat tavallisia, emmekä voi mistään tietää, olisivatko ne menneet ohi vaikka lääkitystä olisi jatkettukin.

Tyypillisesti statiineista johtuvat lihaskivut ilmenevät pian lääkkeen aloittamisen jälkeen, kuten loogista onkin. Muutamalla prosentilla ihmisistä on geneettinen alttius poistaa statiineja elimistöstä hitaasti, jolloin pitoisuudet nousevat korkeiksi ja tulee haittoja. Vuosien käytön jälkeen tulevien lihaskipujen yhteydessä on kysyttävä, onko lääkitykseen tullut muutoksia tai onko käyttöön tullut rohdosvalmisteita, joilla voisi olla yhteisvaikutus statiinin kanssa. Toinen mahdollisuus on uuden altistavan sairauden (kilpirauhasen vajaatoiminta, lihassairaus) ilmaantuminen. Ja kolmas, kuten mainittu, täysin statiinista riippumattomat vaivat. Tutkimusten mukaan 50-90 % statiineista haittavaikutuksia kokeneista voi myöhemmin aloittaa saman tai toisen statiinin, joten jos lääkitykselle on hyvät syyt valtimosairauksien riskinarvion perusteella, uudelleen aloitus on kokeilemisen arvoinen.

23/10/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset