Hei, olen 31-vuotias nainen. Normaalipainoinen, tupakoiva, työssä käyvä. Minulla oli rintatuntemuksia puolitoista vuotta sitten ja korkeat verenpaineet 150/110, sykkeessä oli häiriöitä. Minulla on aloitettu puolitoista vuotta sitten verenpaine lääkitys, jota nostettiin tämän vuoden helmikuussa. Koska ei päästy hoitotavoitteeseen. Koko edellisen verenpainelääkityksen aikana ei päästy kuin levossa normaali lukemiin eli alle 130/90. Muutoin verenpaineet olivat 140/100 luokkaa ja töissä vielä korkeampia. Vaikutusta lääkkeen nostolla ei ollut. Muutama päivä sitten jouduin menemään päivystykseen kun levossakin verenpaine oli 183/126. Verenpaine saatiin laskettua ja aloitettu uusi verenpainelääke, jolla on ollut vastetta. Haluaisinkin kysyä että voisiko olla mahdollista että minulla on tullut sydämmeen vaurioita. Olen helmikuusta asti ollut puoli kuntoinen, väsymystä,voimattomuutta, pahoinvointia, mahakipuja, päänsärkyä, hereilyä öisin. Öisinkin saattaa tuntua pahoinvointi oireita.olen ollut kirurgian osastolla tutkittava ja välillä mahakipujen takia hoidossa. Verikokeita on otettu ja niissä ei mitään erikoista ole. Vatsa on tähystetty molempien kautta, ultrattu vatsa, vatsan ct tehty. Mitään selittävää ei löydy vatsan osalta näille oireille. Oisiko minun syytä tutkituttaa sydän kunnolla? Suvussa vahvasti sydän ja verisuoni sairauksia, isälläni flimmeri marevan-hoidolla, äidillä verenpainetauti ja läppävika. Siskollani aloitettu 30-vuotiaana aloitettu verenpainelääkitys. Veljellä on 33- vuotiaana käännetty rytmiä. Kauempana suvussani myös on sydän ja verisuonisairauksia.
12/05/2015
Sukurasite
Vastaus
Ensimmäinen asia on saada verenpaine kuntoon. Usein verenpaineen hallintaan ei yksi lääke riitä, vaan tarvitaan 2–3 toistensa vaikutusta tehostavaa lääkettä, joskus useampiakin. Tulokseen ei yleensä päästä vaihtamalla yhtä lääkettä toiseen, ja myös annoksen nostamisen vaikutus on paljon vaatimattomampi kuin uuden lääkkeen liittämisen vanhan rinnalle. Tavoite on ohjeiden mukaan suoritettujen kotimittauksen keskiarvo alle 135/85.
Kohonneen verenpaineen mahdollisia sydänvaikutuksia tarkkaillaan ensisijaisesti EKG:n avulla. Jos on heikentynyttä rasituksen sietoa, on syytä tehdä ultraäänitutkimus, mahdollisesti rasituskoe. Jos oireet viittaavat rytmihäiriöön, pitkäaikais-EKG (holter) on paikallaan. Oireiden yksityiskohdista ja mainittujen tutkimusten tuloksista riippuu, tarvitseeko mennä vielä pidemmälle.
14/05/2015
Mikko Syvänne