Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Koronarokotus ja lääkityksen vuoksi alentunut vastustuskyky

Hei! Voinko ottaa koronarokotteen, kun käytän Myfenax lääkettä sydänsarkoidoosiin (lääke tarkoitettu elinsiirtopotilaille?) Kiitos!

18/01/2021

Minna

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 22.1.2021
Päivitetty 25.1.2021

Kyseinen lääke alentaa vastustuskykyä. Rokottautuminen on mahdollista, mutta siihen liittyy muutama erityishuomio. Ensinnäkin eläviin heikennettyihin viruksiin perustuvaa rokotetta ei suositella. Onneksi esim. tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat mRNA-rokotteet eivät ole sellaisia. Ne ovat todennäköisesti turvallisia, mutta koska rokotetutkimuksissa ei ole ollut mukana elinsiirtopotilaita, Suomessa odotetaan vielä ulkomaisia kokemuksia, ennen kuin annetaan täsmälliset ohjeet näitä potilaita koskevasta rokottautumisesta. Myös rokotevaste saattaa tätä lääkettä käyttävällä olla huonompi.

Tämän sydänsairauden ja lääkityksen vuoksi kysyjä on mitä todennäköisimmin erikoissairaanhoidossa seurannassa. Kannattaa odottaa oman seurantapaikan ohjeistusta rokottautumisesta. Joka tapauksessa rokotusvuoro ei ole vielä lähiviikkoina käsillä, vaan vasta kun ikääntyneemmät on rokotettu.

22/01/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi