Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kummallinen tykytys

Olen 52 v nainen. Minulla on kardiomyopatia, mutta ei ole useaan vuoteen ollut vajaatoimintaa. Myös pieni aorttaläpän vuoto on. Ainakin kerran kuukaudessa joudun lääkäriin kun syke on korkea ja rinnassa pistää. Mitään ei koskaan löydy. Syke tuolloin levossa 100-110 ja pienestäkin liikkumisesta nousee niin että syke on 140-150. Sepelvaltimot kuvattu, ovat puhtaat. Tuo korkea syke aiheuttaa huimausta ja heikon väsyneen olon. Lääkkeenä Bisoprolol ja Marevan ( joka kaksi kertaa sairastetun keuhkoveritulpan vuoksi).
Mikä minun on?

18/02/2023

Akka

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 6.3.2023

Kardiomyopatia tarkoittaa sydänlihassairautta. Niitä on useita erityyppisiä, mutta yhteistä niille on, että ne lähes poikkeuksetta altistavat erilaisille rytmihäiriöille. Eteisvärinä on yksi tavallisimmista, samoin eteis- ja kammiolisälyöntisyys.

Yksi mahdollisuus on eteistakykardia, jossa jostain kohdasta eteisiä käynnistyy lyhyt nopea rytmihäiriö. Syke on silloin tyypillisesti noin 100-130/min. Koska tykytyksen aikana ilmenee huimausta ja heikotusta, on mahdollista, että oireen taustalla on rytmihäiriö.

Valitettavasti varmuutta ei voi sanoa ilman oireen aikana otettua EKG-dokumenttia. Lyhyen aikaa kestäviä, vain ajoittain esiintyviä rytmihäiriöitä voi olla vaikea pyydystää EKG:lle. Erillisessä rytmihäiriöiden tutkimista koskevassa artikkelissa kerron joitain vinkkejä.

06/03/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi