Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Mitä tarkoittaa kardiomyopatia?

Mitä tarkoittaa kardiomyopatia?

Kardiomyopatia tarkoittaa suomeksi sydänlihassairautta. Nimi itsessään ei kerro, mikä sydänlihassairauden on aiheuttanut, miten sairautta yleensä hoidetaan tai mikä on sairauden ennuste.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.11.2018
Päivitetty 17.9.2021

Kardiomyopatia tarkoittaa itse sydänlihaksen sairastumisesta. Sen taustasyy voi olla periytyvä tai hankinnainen, eli jonkin ulkoisen tekijän aiheuttama. Aina kardiomyopatian syytä ei etsinnöistä huolimatta löydy.

Tavallisimmin kardiomyopatiat aiheuttavat sydämen vajaatoiminnan oireita. Vajaatoiminnan oireet taasen ovat varsin moninaisia, kuten hengenahdistusta, väsymystä, voimattomuutta ja pidemmälle edetessään turvotuksia alaraajoissa ja vatsalla. Useisiin kardiomyopatioihin liittyy myös rytmihäiriöitä, joita voivat olla eteisvärinä tai kammioperäiset rytmihäiriöt.

Kardiomyopatioiden hoito on sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöiden tai niiden vaaran hoitoa. Sydämen vajaatoimintaa hoidetaan lääkityksellä ja joskus vajaatoimintatahdistimella. Rytmihäiriöitä hoidetaan lääkkeillä ja tarvittaessa rytmihäiriötahdistimella eli sisäisellä defibrillaattorilla. Sydänterveelliset elintavat ovat itsestäänselvyys. Esimerkiksi alkoholin käyttö on hyvä pitää minimissä.

Kardiomyopatian sairauden kulku ja ennuste riippuu suuresti aiheuttajasairaudesta. Monissa kardiomyopatioissa oikeanlaisen lääkityksen ja hyvien elintapojen avulla sairaus saattaa olla vuosia tasapainoinen, sellainen että potilas voi käydä työssä, matkustaa ja elää normaalia elämää. Toisaalta eräisiin harvinaisiin kardiomyopatioihin voi liittyä äkkikuoleman vaara, ja joskus saatetaan tarvita sydämensiirtoa. Kuitenkin eräissä tapauksissa, kuten esimerkiksi nopean rytmihäiriön aiheuttamassa dilatoivassa kardiomyopatiassa potilas voi toipua täydellisesti, kun aiheuttajaongelma on hoidettu.

Sydänliiton jäsenjärjestö Karpatiat ry on kardiomyopatiapotilaiden järjestö.

Lue lisää eri kardiomyopatioista:

Laajentava eli dilatoiva

Paksuntava eli hypertrofinen

Jäykistävä eli restriktiivinen

Oikean kammion arytmogeeninen kardiomyopatia

Trabekuloiva kardiomyopatia

Takotsubo

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi