Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sairastuneen liikunta / Kuntoileva sepelvaltimotautipotilas

Hei. Olen 62-vuotias nainen, minulle tehtiin vuonna 2015 neljän suonen ohitusleikkaus. Olen toipunut hyvin, vaikka jouduinkin jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Olin kiinteistöhoitaja ja liikuin koko työpäivän. Nykyisin käyn kolme kertaa viikossa kuntosalilla ja muina päivinä hiihdän tai kävelen tai pyöräilen.

 Kuntosalilla olen 1.5 tuntia kerralla, nostelen painoja, soudan ja pyöräilen. Ennen nostelin isojakin painoja, mutta nyt en enää uskalla, kun on varoitettu, ettei saisi nostella, vaan pitäisi tehdä pienillä painoilla pitkiä sarjoja. En siis edisty laisinkaan salilla, vaan joka kerta on vaan tylsää tekemistä vailla mitään päämäärää. Hiki kyllä tulee, muttei sellaista onnistumisen tunnetta. Eikö todellakaan enää ole sallittua nostaa painoja voimiensa mukaan ja haittaako se mitään, jos sydämessä vähän tuntuu, jos se menee sitten ohi?
Kävelessä, pyöräilessä tai hiihtämisessä en niinkään ole suorittaja, vaan nautinto tulee siitä liikkumiesta.

Vielä kysyisin, onko pari tuntia liikuntaa päivässä tarpeeksi ja lopun päivän voi sitten istua sohvalla? Kun eläkeläisellä ei oikein tule mitään arkiliikuntaa, kun kauppa on lähellä ja asun kerrostalossa.

02/03/2017

Peippo

Vastaus

Annukka Alapappila
Julkaistu 17.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Säännöllinen liikunta on olennaisen osa sepelvaltimotaudin hoitoa. Kestävyysharjoittelu kuten reipas kävely, soutu tai uinti sekä lihasvoimaharjoittelu kuuluvat tavoiteltavaan monipuoliseen liikuntaan. Sepelvaltimotautia sairastavan lihasvoimaharjoittelussa suositellaan harjoittelumääriksi tottuneelle liikkujalle enimmillään 3 sarjaa, jokaisessa sarjassa 10-15 toistoa. Painomääräksi suositellaan noin 50- 60 % maksimaalisesta lihasvoimasta. Ei ole kuitenkaan tarvetta mitata maksimaalista voimaa, vaan huomata, että harjoitettavaa lihasta ei rasiteta maksimiinsa asti. Voimia jää siis jäljelle. Sopiva tuloksia tuottava harjoituskertojen määrä viikossa on 2-3. Harjoittelu saa tuntua ja parhaimmillaan tuntuukin rasittavalta ja aiheuttaa hengästymistä oireiden pysyessä poissa. Jos kaikesta huolimatta oireita ilmenee, tulee levähtää ja ottaa lääke. Seuraavalla kerralla on hyvä joko keventää hiukan painoa, vähentää hiukan toistojen määrää tai jättää yksi sarja pois. Pari tuntia päivässä liikuntaa on mahtava määrä. Tunti päivässä liikuntaa riittää suosituksien mukaan, mutta mitä sitä vähentämään, jos se tuntuu hyvältä ja siitä nauttii. Tutkimusten mukaan runsas liikunta ei suojaa runsaan istumisen haitoista. Ahkerankin liikkujan tulisi tauottaa ja vähentää istumista nykypäivänä. Omasta arjesta löytyy varmasti hetkiä, jolloin istumisen sijaan voi seistä ja kävellä.

17/03/2017

Annukka Alapappila

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi