Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kysymyksiä pitkä QT-oireyhtymästä ja tahdistimista

Miten selvittäisin onko pitkä QT -oireyhtymäni tullut äidin vai isän geeneistä? Kumpikaan ei ole elossa, mutta kummankin puolen serkkujani on.

Vaikka tajuttomuuskohtauksia ei ole ollut niin ensimmäiseenkin saattaisi tarvita sydäniskurin. Onko niitä automaattisia, jotka havaittuaan kammiovärinän, antavat iskun?

Xarelto vähentää verisoluja, ovatko käytössä olevat kunnollisia?

Paljonko rappeutumaa (sydämen vajaatoiminta, ym.) saa tulla ennen tahdistimen asennusta?

08/03/2023

Teve

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 4.4.2023

Suoriin kysymyksiin suoria vastauksia:

Sairauden periytyvyyttä selvitettäessä tutkitaan yleensä aina vain ns. ensimmäisen asteen sukulaiset. Tämä tarkoittaa omia vanhempia, sisaruksia ja lapsia. Serkut ovat jo sen verran kaukaisia sukulaisia, ettei pitkä QT -oireyhtymän mahdollisuutta tutkita heillä rutiininomaisesti. Sinällään oman sairautesi suhteen ei ole merkitystä, kummalta vanhemmalta geenivirhe on periytynyt.

Kaikki sydäniskurit eli defibrillaattorit ovat automaattisia. Ne tunnistavat hengenvaaralliset rytmihäiriöt ja antavat tarvittaessa häiriön pysäyttävän sähköiskun. Sydäniskurin asentamiseen on selkeät ohjeet, joiden mukaan tarvetta arvioidaan. Yleensä laitetta ei laiteta pelkän pitkä QT -oireyhtymän geenivirheen vuoksi.

Xarelto hidastaa veren hyytymistä ja ehkäisee siten veritulpan syntymistä. Lääke ei vähennä verisoluja, eikä vaikuta verisolujen kuntoon.

Sydänlihaksen rappeumasta puhutaan joskus, kun tarkoitetaan sydämen vajaatoimintaa. Tämä ei ole este minkään tahdistimen asennukselle. Päinvastoin, sydämen vajaatoiminnan hoitoon on olemassa omia tahdistinlaitteita.

04/04/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi