Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Liikunta pallolaajennuksen jälkeen

Mieheni on innostunut liikunnasta ja meitä on askarruttanut, että minkälaisella teholla ja kuinka rasittavasti voi liikkua pallolaajennuksen (2019) jälkeen, kun lääkkeinä ovat:
Primaspan, Candesartan 8mg, Amlodipin 2x5mg, Rosuvastatin ja Bisoprolol 1,25 mg.

Ikä 62 vuotta, ylipainoakin, mutta ei muita vaivoja. Leposyke on aika matala (50-55) ja liikkuessa syke ei juuri yli 110 nouse. Missä menee maksimisykkeen raja tällaisella lääkityksellä? Oikein hyvä on vointi ollut operaation jälkeen. Sairaalasta saimme esitteen, jossa oli liikunnan liikennevalot, mutta se on jonnekin kadonnut. Emme millään muista, mitä olivat ne punaiset, kielletyt, liikuntalajit. Voiko esim. ylämäkeä mennä ”täysillä”, jos mitään kipuja ei ole?

26/11/2020

Liikunnasta innostunut

Vastaus

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 3.12.2020

Pallolaajennuksen jälkeen viimeistään muutaman viikon kuluttua voi palata entisten liikuntaharrastuksien pariin. Jos liikkuminen on jäänyt vähälle, on mainio hetki löytää itselleen mieluisat tavat ja hetket liikkua. Parhaimmillaan reipas liikunta tuo hyviä vaikutuksia sepelvaltimotautiin ja sen riskitekijöihin kuten kohonneeseen verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliiin ja ylipainoon.

Reippaassa liikunnassa pulssi nousee selkeästi ja samalla puhuminen onnistuu. Pyrkimys on liikkua oireettomasti, mikä tarkoittaa sitä, että sydämen toimintakyky riittää hyvin kyseiseen liikuntaan. Jos oireita ilmaantuu, näin ei ole. Jokainen liikkuja löytää itse sen reippaan liikunnan tason, joka onnistuu oireitta.

Maksimisyke liikunnassa on korkein oireeton sykelukema. Sykelukemaa ei tarvitse seurata, mutta mielenkiinnosta voi seurata. Jos syke liikunnan aikana ei pääse nousemaan yli 110 lyöntiä/minuutti, voi olla vaikeaa liikkua reippaasti. Tällöin kannattaa keskustella asiasta omalääkärin kanssa.

Ns. kiellettyjä liikuntamuotoja ei ole. Vain sellaiset liikuntamuodot, jossa on runsaasti staattista lihastyötä eli raskasta kannattelua käsillä, eivät ole suositeltavia. Esimerkiksi painonnosto nostaa turhaan verenpainetta.

Pallolaajennuksen jälkeen sepelvaltimo on auki ja veri virtaa hyvin. Kaikki mahdollisuudet liikkua ja nauttia liikunnasta ovat olemassa. Sepelvaltimotautia sairastavalle suositellaan säännöllistä liikuntaa. Päivittäinen vähintään puolen tunnin liikkuminen voi koostua arkisesta liikkumisesta, työmatkaliikunnasta ja vaikkapa liikuntaharrastuksesta. Lihasvoimaharjoittelu kuuluu mukaan suositeltavaan liikuntaan 2-3 krt viikossa. Painonhallinnan kannalta ihan kaikki liikkuminen on hyväksi tarvittavien ruokatottumusten muutoksien tukena.

03/12/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi