Hyppää sisältöön

Mistä johtuu, että verenpaineeni ovat usein hyvin matalat (esim. 88/64). Usein huomaan olevani tosi väsynyt ja kun mittaan verenpaineen, se on usein juuri silloin 84-95 (yläpaine). Välillä taas paineeni saattavat olla useita päiviä aika hyvät (yläpaine 100-110), mutta sitten taas romahtaa ja on huono olo. Välillä salmiakin syönti saa paineen kohoamaan, mutta pahimpina päivinä sekään ei auta. Silloin hotkin isot kasat salmiakki, paine kohoaa ehkä hetkeksi sataan, mutta ihan hetken päästä taas romahtaa. Mistä tällainen voi johtua? Ja voiko tällä olla mitään tekemistä sen kanssa, että minulta löydettiin ihan vastikään lähestulkoon tyhjä sella löydös.

28/04/2016

Väsynyt

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Avainkysymys on, onko ”tyhjä sella” merkki aivolisäkkeen sairaudesta vai merkityksetön sattumalöydös. Ja miksi pään kuvantamistutkimuksia alun perin lähdettiin tekemään? On hormonaalisia (endokriinisiä) sairauksia, joihin liittyy yleisoireita kuten väsymys ja matala verenpaine.

Ellei endokriinistä sairautta ole, matala verenpaine voi olla normaali henkilökohtainen ominaisuus. ”Matalan” verenpaineen rajaksi määritellään yleensä alle 90/60 mmHg, mutta kuten kaikissa viitearvojen rajoissa, 5 % täysin terveistä sijoittuu viitealueen ulkopuolelle. Tervellä ihmisellä ei tapahdu mitään dramaattista muutosta verenpaineen alittaessa jonkin ”maagisen” rajan kuten 90 mmHg. Sitäpaitsi näyttää siltä, että kysyjän verenpaine keskimäärin ylittää tuon 90/60 rajan, joten hänen verenpaineensa on normaali määritelmänkin mukaan. Sydämen ja verisuoniston kannalta matalaa normaalitasoa oleva verenpaine on pelkästään suotuisa seikka.

Herkästi tulee harha, että epämääräinen oire (kuten väsymys) johtuu matalasta verenpaineesta, jos on tullut tavaksi mitata paine oireiden aikana, ja paine luonnostaan on joskus tätä tasoa. Ennakkokäsitys muuttuu itseään ruokkivaksi kehäpäätelmäksi. Harvinaisissa verenpaineen säätelyn sairauksissa oireet ovat tajuttomuus- tai ainakin vaikeita huimauskohtauksia verenpaineen romahtaessa pystyyn noustessa.

Ellei tutkimuksissa todeta sairautta, parasta olisi vähentää verenpaineen mittaamista ja salmiakin hotkimista.

29/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset