Hyppää sisältöön

Milloin potilas määritellään tahdistinriippuvaiseksi? Ensimmäisessä tahdistinkontrollissa epikriisiin kirjoitettiin” melko riippuvainen tahdistimesta, koska omaa sinustoimintaa ei juurikaan ole”. Seuraavassa kontrollissa toinen lääkäri kirjoitti ”ei ole riippuvainen tahdistimesta”. Usein joudun vastaamaan kysymykseen, olenko riippuvainen vai en, ja nolottaa vastata, etten tiedä. Sinussolmukkeeni vaurioitui katetriablaatiossa.

07/10/2019

Marjaana

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 11.10.2019

“Tahdistinriippuvainen” on eräänlaista tahdistinpoliklinikan omaa kieltä. Sanalla tarkoitetaan sitä, että potilaan sydämen sähköinen toiminta on sellaista, ettei hän selviytyisi ilman tahdistinta. Usein tilanne ei ole onneksi aivan absoluuttinen, vaan ajoittain sydämen sähköinen toiminta voi olla virkeämpää. Silloin kysyjän tilanteessa, sinussolmukkeen häiriössä, voidaan nähdä hidasta sinustoimintaa, jolloin johtopäätös on, ettei potilas ole täysin tahdistinriippuvainen.

Ei ole mitenkään noloa vastata, ettei itse tiedä onko tahdistinriippuvainen vai eikö ole. Lääkärin tehtävä on selvittää asia tahdistimen toiminnoista ja toisaalta sairaskertomuksista.

11/10/2019

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset