Hyppää sisältöön

Hei, olen 62-vuotais mies ja minulle tehtiin ohitusleikkaus 11/2016. Oikeaan käteen jäi huomattava liikerajoittuneisuus ja tietyissä asennoissa sekä lihasjumitusta että kipua. Olen fysioterapiassa, jonka mukaan kalvosinkiertäjälihaksiin ja jänteisiin on tullut hämminkiä. Lapaluu lähtee kietymään väärään asentoon kun kättä nostaa sivuttain. 
Miksi näin on käynyt leikkauksen jälkeen, fyssari sanoi tavanneensa usein vastaavaa ja itsekin olen kuullut kolmesta vastaavasta ongelmasta. Fyssaria kiinnosti, missä asennossa kädet olivat leikkauksen aikana. Kysyin lopputarkastuksessa kardiologilta, mutta hän ei tiennyt, eikä ollut leikkaava lääkäri. Ilmeisesti kättä on venytetty leikkauksen ajan yli sille sopivan liikerajan, vai onko vaurio syntynyt rintakehän levityksessä. Voiko tällaista ehkäistä, koska tulos on huono, vaikka sydänhoito oli hyvää. Ikävä jos jää puolirammaksi. Minun pitäisi hieroa tuolla kädellä.
Mihin kaikkiin muihin ylävartalon lihaksiin leikkaus vaikuttaa ja rasittaa? 

29/03/2017

Ohitusleikkaus ja käden liikevajaus

Vastaus

Annukka Alapappila
Julkaistu 31.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Ohitusleikkauksen aikana potilaan kädet ovat pään päällä helpossa asennossa kyynärnivelet koukussa. Kyseinen asento ei aiheuta vauriota olkaniveliin, lapaluihin eikä hartiaseudun lihaksiin, sillä se ei vaadi erityistä liikkuvuutta hartiaseudun rakenteista. Sen sijaan on inhimillistä, että leikkauksen jälkeen potilas suojelee huomaamattaan leikkauksessa avattua rintakehää päästämällä yläselän pyöristymään. Olkapäät liukuvat helposti eteen. Uusi, ei niin suotuisa asento yläselässä vaikuttaa suoraan lapaluiden ja olkanivelten liikkeisiin ja liikkuvuuksiin. Voimisteluohjelma sydänleikkauksen jälkeen auttaa osaltaan ryhdin parantumista ja olkanivelten liikkuvuuden lisääntymistä. Fysioterapeutti osaa varmasti lisätä liikkuvuutta sekä olkaniveliin että lapaluihin omilla menetelmillään. Joskus tarvitaan myös harjoitusta rintalastan ja kylkiluiden välisiin pieniin niveliin.

31/03/2017

Annukka Alapappila

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset