Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Onko aorttani dilatoitunut?

Hei,

Olen 30-vuotias 185cm/100kg lihaksikas urheilullinen, terveitä elämäntapoja noudattava mieshenkilö.

Mulla on sydäntä tutkittu nyt ultrassa kolmena peräkkäisenä vuotena. Ensimmäisen kerran kävin 2018 ja sivulöydöksenä aortan tyvi Sinus Valsalva-tasolta saatiin 41mm, nouseva aortta 34mm. Muutoin sydän täysin normaalikokoinen ja terve, aorttaläppä kolmikuspinen. Lääkäri halusi laittaa kontrollikäynnin vuoden päähän.

Viime vuonna uusintakäynnillä tyvi pysynyt samana, mutta uusi lääkäri mittasi nousevan aortan 35-36mm. Taas uuteen kontrolliin vuoden päähän.

Nyt kävin loppusyksystä kolmannessa kontrollissa ja taas uusi lääkäri. Tyvi pysynyt suht samassa, mutta nouseva aortta yhtäkkiä 39mm. Vanhoja tietoja ei ollut mistä tarkkaan aikaisemmin mitattu, mutta viitteitä mittausten perusteella laajentumiseen on. Lääkäri halusi laittaa minut varjoainekuvaukseen, harkitsen vielä.

Kysymykseni liittyy tuohon äkilliseen mahdolliseen laajentumiseen. Onko tuollainen n. 5mm/2vuotta tosiasiassa mahdollinen vai onko mittavirhe todennäköisempi? Ihmetyttää vain mitenkä laajentuminen on alkanut yhtäkkiä sillä vuoden 2011 minun ihka ensinmäisessä ultrassa ja tuossa 2018 ultrassa mitat ovat pysyneet suht samoina. Minulla ei ole esim. Marfanin oireyhtymää eikä lääkärinkään mukaan selkeitä selittäviä syitä. Tuorein lääkäri oli myös suhteellisen nuori eikä uskaltanut kauheasti ottaa kantaa asiaan mikä voisi olla taustalla ja heitti mittavirheen mahdollisuuden ilmaan. Varjoainetutkimus on varmasti hyvä, mutta sekin vaatii kontrollikäynnin, jotta saadaan varmuus kasvaako aortta vai ei. Kaipaan kuitenkin nyt huolta helpottavia mielipiteitä asiantutijoilta.

Lisätäkseni vielä, että olen tosiaan isokokoinen (en ylipainoinen) ja useamman vuoden harrastanut bodaus/voimannostoa.

17/11/2020

Huolestunut

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.11.2020

Aortta-valtimo alkaa sydämestä. Tätä alkukohtaa kutsutaan aortan tyveksi. Sydämen ja aortan välissä on aorttaläppä, joka estää veren virtaamisen takaisin sydämeen. Aorttaläppä on kolmekuspinen, joka tarkoittaa, että siinä on kolme osaa. Pienellä osalla ihmisistä läppä on synnynnäisesti kaksiosainen (bikuspinen). Bikuspiseen läppään liittyy tavallista useammin myös aortan tyven laajentumista.

Sinus Valsalva -tasolla tarkoitetaan aortan läpimittaa läppätason yläpuolella. Aortta on tässä kohtaa usein vähän pullea, vaikka olisi ylempää täysin normaali. Sydämen ultraäänitutkimuksella aorttaa pystyy tapauskohtaisesti tarkastelemaan vain muutamien senttimetrien matkalta. Jos halutaan kuvata koko aortta, tarvitaan varjoaineella toteutettavaa tietokonekuvausta (TT-kuvaus) tai magneettikuvausta.

Sydämen ultraäänitutkimus on erinomainen tapa selvittää monia sydämen toimintaan ja aortan lähtökohtaan liittyviä asioita. Tutkimukseen liittyy kuitenkin omat ongelmansa. Yksi merkittävimmistä on eri tutkijoiden -ja jopa saman tutkijan toistomittauksiin- liittyvät poikkeamat. Aortan tyven mittaus on yksi tyypillisimmistä, eli on hyvinkin tavallista, että mittauksissa on parin millimetrin poikkeamia, ns. mittavirheitä. Jokaisen tutkimuksen tekijän tulee ottaa tämä huomioon loppulausuntoa laatiessaan.

Ultraäänitutkimuksessa, tietokonekuvauksessa ja magneettikuvauksessa saadut millimetrimäärät eroavat myös vähän toisistaan, koska aortta mitataan vähän eri tavoin tutkimuksesta riippuen.

Aortan mitat ilmoitetaan usein läppätasolla, sinus Valsalva-tasolla, sinotubulaarijunktiossa ja usein vielä ylempää. Ihmisen koko vaikuttaa mittoihin, eli kookkaalla miehellä valtimo saa olla suurempi kuin pienellä naisella. Tulos pitäisi siksi suhteuttaa tutkittavan kokoon.

Kun aortan tyvi alkaa laajeta, levenee samalla aorttaläpän kiinnitysalue, jolloin myös aorttaläppä alkaa vuotaa. Leikkausta aletaan harkita, kun aortan läpimitta ylittää 55 mm. Bikuspisen aorttaläpän tai Marfanin tapauksissa leikkausta harkitaan hivenen pienemmillä mitoilla.

Kysymyksessä kuvatut mitat voivat hyvinkin olla normaalin variaatioita, esimerkiksi aortan tyven mitta 41 mm sopii 185 cm mittaiselle miehelle eikä herätä erityistä epäilyä poikkeavasta löydöksestä. Hoitosuosituksia en kuitenkaan voi tietenkään antaa yksittäisten mittaustulosten perusteella.

 

26/11/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi