Hyppää sisältöön

Saan viikoittain rytmihäiriöitä, jotka kestävät 5-10 minuuttia. Kaksi vuotta sitten oli pidempi (pulssi 170) kolme tuntia, joka rytmitettiin kotona Adencorilla.
Nyt sain uuden kohtauksen (pulssi 170-180), sitä kesti neljä tuntia ennen kuin soitin apua. Yritettiin rytmittää ko. lääkkeellä kaksi kertaa, ei onnistunut ennen kuin Seloken 5 mg suoneen. Veriarvot olivat normaalit paitsi tnt oli 140. Onko minulla syytä olla huolissaan? Kuinka kauan rytmi voi olla 170-180 ennen kuin kannattaa soittaa apua? Olen 60-vuotias muutoin terve nainen.

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Jos diagnoosi on supraventrikulaarinen takykardia, kuten annettuihin tietoihin sopii, kotikonstina voi kokeilla oheisessa artikkelissa selostettuja vagaalisia toimenpiteitä. Muuten terve sydän kyllä kestää tiheää rytmiä vähintään useita tunteja, mutta ellei edellä mainittu itsehoito toimi, on turha jäädä pitemmäksi aikaa odottamaan, koska rytmihäiriö pitkityttyään tuskin lakkaa itsestään. Luonnollisesti apua tarvitaan nopeammin, jos esiintyy tykytystä vakavampia oireita (rintakipua, hengenahdistusta, huimausta tai pyörtymistä). Jos rytmihäiriökohtaukset toistuvat kiusallisen usein, on syytä harkita ehkäisevää lääkitystä tai vian korjaamista katetriablaatiolla.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset