Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Verenpaine / Ortostaattinen hypotensia

Liian alhainen verenpaineeni on jatkunut jo yli 4 vuotta. Joka aamu huimausta, pahoinvointia, kovaa päänsärkyä ja väsymystä. Lääkärit eivät ole antaneet muuta neuvoa kuin runsasta kahvinjuontia, suolan käyttöä ja liikuntaa.
Apua näistä keinoista ei minulle ole ollut.
Verenpainettani on mitattu usean vuoden ajan melko säännöllisesti, aamuin ja illoin ja lukemat ovat tosi matalia; aamuisin alaluvut 50-60 ja yläluvut noin 80-90. Iltalukemat ovat näitä jonkin verran korkempia, jopa joskus lähellä normaalia.
Liikkuminen on vähäistä kun voima puuttuu jaloista. Myös käsien voima on heikentynyt, eikä pysty näinollen tekemään oikeastaan mitään.
Veriarvoja on tutkittu vähän väliä, mutta niistä ei ole saatu apua tilanteeseen.
Kysymys kuuluukin; eikö tällaiseen sairauteen ole mitään lääkitystä ja mistä voisi apua lähteä hakemaan, kun sairaus näyttää muuttuva iän myötä aina vain hankalammaksi?
Olen 75-vuotias nainen ja haluaisin vielä tehdä elämässäni muutakin kuin olla neljän seinän sisällä ja kärsiä kovaa pahoinvointia, huimausta ja voimattomuutta.

13/07/2015

Anna-Liisa

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kysymyksen otsikossa mainittu ortostaattinen hypotensio tarkoittaa tilannetta, jossa verenpaine on makuulla normaali tai korkea, mutta romahtaa seisomaan noustessa tai pian sen jälkeen. Sana ortostaattinen viittaa asennon muutokseen ja hypotensio tarkoittaa matalaa verenpainetta. Yläpaineen laskua vähintään 20 mmHg pidetään poikkeavan rajana, erityisesti jos asennonmuutokseen liittyy huimausta tai peräti pyörtyminen ja jos seisomapaine on selvästi matala (alle 100 mmHg). Asia tutkitaan ortostaattisella kokeella, jossa tutkittavan verenpaine ja pulssi mitataan makulla, heti seisomaan noustua ja kahden minuutin kuluttua, joskus vielä muutaman lisäminuutin jälkeen.

On epäselvempää, missä määrin enemmän tai vähemmän jatkuvasti matala verenpaine aiheuttaa oireita. Erityisesti kysyjän mainitseman käsien ja jalkojen heikkouden yhteys matalaan verenpaineeseen ei ole itsestään selvä. Asia pitäisi tutkia kokonaisuutena, mm. lihasvoimia mittaamalla (yksinkertaisimmillaan: pystyykö nousemaan kyykystä ylös, käsien puristusvoima jne.). Apua voisi olla polkupyörärasituskokeesta, jossa selviäisi kysyjän suorituskyky ja se, nousevatko pulssi ja verenpaine rasituksessa normaalisti.

11/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi