Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Pitääkö kolesterolia hoitaa, vaikka kuvauksessa oli suonet siistit?

Olen kuusikymppinen nainen, jonka mitraaliläppä on operoitu 10 vuotta sitten ja vajaa vuosi sitten asennettiin ICD-tahdistin kammiotakykardian vuoksi. Kannattaako aloittaa kolesterolia alentava lääkitys, vaikka sepelvaltimot olivat kuvauksessa puhtaat, mutta veriarvot huonot? Kokonaiskolesteroli 6.8, LDL 4.3, HDL 2.27 ja trigly 0.61. Verenpaineeni on matala.
Äitini sairasti aivoinfarktin ja isänpuoleisessa suvussa on ollut paljon sepelvaltimotautia ja sydänkuolemia.

04/09/2023

Puhtaat suonet

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 5.10.2023
Päivitetty 11.12.2024

Oletan, että tieto “puhtaista suonista” on kymmenen vuoden takaa, kuvauksesta ennen läppäleikkausta. Sepelvaltimoiden tilanne selvitetään aina ennen läppäleikkausta, koska mahdolliset valtimokaventumat voidaan hoitaa ohitusleikkauksella samassa operaatiossa.

Nykypäivänä uusi sepelvaltimoiden tutkimusmenetelmä, tietokonetomografia (TT) on yleistynyt, ja yhä useampi saa tietää valtimoidensa tilanteen tämän kuvauksen perusteella. On hyvä ymmärtää, että vaikka tilanne olisikin juuri nyt hyvä, se ei ehkä säily sellaisena, jos henkilöllä on valtimotaudin vaaratekijöitä. Vuosien kuluessa valtimotauti voi kuitenkin kehittyä.

Vertailun vuoksi. Jos mammografiassa ei nyt näy rintasyöpää, tämä tulos ei suojaa syövän kehittymiseltä myöhemmin.

Kohonneen kolesterolin lääkehoitoa arvioitaessa huomioidaan potilaan kokonaisriski. Jos mitään muita riskitekijöitä ei ole, henkilö on esimerkiksi normaalipainoinen, liikunnallinen, tupakoimaton, verenpaine normaali, ei sairasta diabetesta eikä suvussakaan ole tämän taudin sairastavuutta kovin nuorella iällä, niin sitten voidaan hyväksyä, ettei vähän koholla olevaa kolesterolia tarvitse hoitaa lääkkeellä. Mutta jos näitä riskitekijöitä on, varsinkin useampia, niin sitten lääkitys aloitetaan herkemmin. Myös ikääntyminen on yksi riskitekijä, ja toisaalta olisi tietysti hyvä aloittaa sairauden ehkäisy mieluummin ajoissa kuin myöhään.

Kysymyksessä mainittu LDL-kolesteroli on selvästi korkea. Naisilla kolesteroli tuppaa nousemaan menopaussin jälkeen. Jos ruokavaliolla ei tilannetta pysty juuri muuttamaan, harkitsisin vakavasti pienen statiiniannoksen käyttöä. Lääkkeellä tämä valtimoille vaarallinen aine saadaan varmasti alas.

05/10/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi