Hyppää sisältöön

Ikäni 68 vuotta, mummo. Vaihteleva paine on yläp. 107-180 ja alap. 70-90 syke 56-70. Lääke Losartan Orion 100mg. Aluksi oli vuoden 50 mg, eli puoli tablettia, Nyt lääkäri korotti annoksen koko tablettiin 100 mg. Rytmihäiriöitä on aika paljon, aivan päivittäin. Paineet ei korjaantunut. Olo vain huononi. Rytmihäiriöt lisääntyi ja väsymys mahdoton, huimausta ja huonoa oloa. Paineet heittelee edelleen. Liikun useita kilometrejä päivittäin (joskus ei vaan jaksa). Lienen normaalipainoinen, 163/59, vihannes-salaattien suosija. Viikko sitten otin entisen 50 mg annostuksen käyttöön, väsymys ja huimaus poistui, rytmien revittely jatkuu. Olisiko aihetta tarkistaa lääkitystä?

03/06/2015

Kesäheinä

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 8.6.2015
Päivitetty 4.6.2018

Verenpaine vaihtelee mittauksesta toiseen, ja vanhemmiten verisuonten jäykistyessä vaihtelu lisääntyy. Mittausolosuhteet korostavat vaihtelua, joten hoitoon vaikuttavat verenpaineen mittaukset tulisi suorittaa ohjeiden mukaan vakioiduissa olosuhteissa, ei esimerkiksi kiireessä tai suuttuneena. Luontaisen vaihtelun vuoksi tarvitaan myös useita mittauksia: suositus on kaksoismittaus neljänä päivänä peräkkäin aamulla ja illalla ja keskiarvojen laskeminen näistä mittauksista.

Kysyjän luettelemista oireista huimaus ja väsymys ovat saattaneet liittyä suurempaan Losartan-annokseen, jos sen aikana verenpaine on laskenut liikaa (esim. yläpaine alle 100 mmHg). Toisaalta voinnin vaihtelu on voinut olla satunnaistakin. Losartanin teho verenpaineen hoidossa lisääntyy vain vähän annoksen noustessa 50:stä 100 mg:aan, joten jos 50 mg (mistä syystä tahansa) tuntuu paremmalta, käytettäköön sitä.

Oleellista on nyt tehdä kunnollinen verenpaineen mittaussarja. Jos sen perusteella paineet ovat korkeat (tavoite keskimäärin alle 135/85 mmHg mutta ei oireita aiheuttavan matala), Losartanin rinnalle on syytä lisätä toinen lääke, lähinnä pieni annos nesteenpoistolääkettä tai verisuonivaikutteinen kalsiuminestäjä.

08/06/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset