Hyppää sisältöön

Moi. Olen 39v ylipainoinen mies. Läppäleikattu ja tahdistin totaaliblokin vuoksi. Syön verenpainelääkkeitä. Olen luullut, että verenpaineet ovat hyvät kun vasemmasta kädestä lukemat n. 115/70 mmHg. Nyt olen huomannut jonkin aikaa, että oikeasta kädestä lukemat ovat n. 150/95 mmHg. Mittari on muutaman vuoden vanha, suht kallis . Mistäköhän eroavaisuudet johtuu ja kumpaa uskon? Vai onkohan joku mittausvirhe kuitenkin? Lääkkeinä Cozaar 50mg ja bisobroal 2,5mg. Käytän myös sähkötupakkaa ja nuuskaa.

20/08/2019

Ihmettelijä

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 27.8.2019

Lähtökohtaisesti verenpaine on molemmissa yläraajoissa sama ja siksi mittaamisen voi suorittaa kummasta tahansa yläraajasta. Ohjeistus on, että alkuvaiheessa, kun verenpaine todetaan kohonneeksi, mittaus tehtäisiin molemmista yläraajoista. Oikean yläraajan paine saattaa olla vähän vasenta korkeampi, mutta ero on hyvin pieni. Seurantamittauksissa käytetään sitä kättä, jossa paine on korkeampi.

Jos paine-ero on yli 10 mmHg, kuten kysyjä kertoo, voidaan jo puhua selvästä erosta. Tämän syy kannattaa selvittää. Taustalla voi olla yläraajaan verta vievän valtimon kaventuma. Asia selviää tietokonekuvauksella.

Suosittelen nyt hakeutumaan alkuun terveydenhoitajan tai työterveyshoitajan vastaanotolle, jossa hän mittaa verenpaineet omalla laitteellaan molemmista yläraajoista. Mittaukset kannattaa vielä toistaa, koska verenpaine voi nousta jännittäessä. Jos ero todella on olemassa, sitten seuraavaksi lääkärin vastaanotolle asian tiimoilta.

Nikotiini, jota sähkötupakka ja erityisesti nuuska sisältävät, on haitallista verisuonille ja ne kohottavat myös verenpainetta. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta aivojen nikotiinireseptoreiden kautta, ja toisilla riippuvuus voi olla siksi hyvinkin vahva. Suosittelen kuitenkin lämpimästi harkitsemaan näiden tuotteiden käytön lopettamista. Lopettamisen tueksi on saatavilla myös hoitoa.

27/08/2019

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset