Hyppää sisältöön

Olen eläkeläisnainen, jolle matkan varrella on kasautunut muutamia ”bonuksia”, eli verenpainetauti, flimmeri ja astma. Lääkitys: Losatrix, Tambocor. Emconcor.. Marevan ja Seretide plus Somac. Hidasta flimmeriä on useana aamuna ja astmaan liittyvää yskää. Muuten suht. ok.
Ongelmani on seuraava:
Ajoittain minulla on n. 1 krt/vk koko selässä jäätävä viluntunne. Selkäni on kuitenkin ihan lämmin. Mitkään villapaidat, eikä vällyt sammuta selkävilua.
Jos selkävilu on nukkumaan mennessä, unta en saa millään, ennen kuin tuntemukseni tokenee. Toisinaan selkäni on kauttaaltaan, tiukka ja kiristävä, vertaan sitä silloin kilpikonnaan panssariin.
Onko tälläisiin tuntemuksiin olemassa mitään selitystä, vai onko vika vain korvien välissä?

Kilpikonnatäti 70v.

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 13.1.2016
Päivitetty 4.6.2018

Sydänlääkärillä ei ole tarjota muuta selitystä kuin ettei oire vaikuta sydänperäiseltä eikä sitä varmaankaan voi helpottaa sydänlääkkeitä vaihtamalla. Lihasjännitystä?

Vielä tuosta ”korvien välistä”. Tässä näyttää heijastuvan se usein esille tuleva käsitys, että (lääkären mielestä?) jotkut ihmisten oireet ja tuntemukset ovat kuviteltuja. Kuitenkin jokainen tuntemus on jo lähtökohtaisesti subjektiivinen kokemus, joka syntyy kokijansa aivoissa, siis juuri noiden kuuloelinten välissä. Eri kysymys on, johtuuko jokin tuntemus ilmiöstä, jota tapaamme kutsua sairaudeksi ja kieliikö se jostain vakavammasta seurauksesta myöhemmin. Esimerkiksi suuri osa rintakivuista on vaarattomia (vaikka ehkä kiusallisia, jopa tuskallisia), osa lievistäkin vakavan sairauden oireita. Sitäpaitsi henkisen ahdistuksen (enkä nyt mitenkään viittaa kysyjään, vaan aivan yleisellä tasolla) ilmeneminen kehollisina tuntemuksina, on aivan yhtä kunniallista kuin fyysisestä sairaudesta johtuvan. Hankalampaa on, jos ihmisellä on kiveen hakattu käsitys, että hänen oireensa johtuvat vakavasta sairaudesta (syövästä, sydäntaudista…), vaikka perusteelliset tutkimukset osoittavat toista.

13/01/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset