Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Statiinien diabetesriski

Hei!

53 v nainen, 2013 sydäninfarkti ja pallolaajennus.
Lääkkeet: ASA, Bisoprolol 1,25 mg, Zanidip 5 mg, Losatrix Comp 12,5/50mg ja Rosuvastatiin 5 mg/ kaikki 1x/pvä.
Verenpaine: 6/17 viikon kotiseurannan keskiarvo 98/60 syke 50 (sen jälkeen Zanidipin annos 10 mg->5 mg).
Nyt verenpaine ka n. 104/64, syke 53. LDL 1.4. 

Varsinainen kysymys:
Pitkäaikaissokeri oli noussut 34->36 (9/17). Tiedän että arvo on täysin normaali, eikä lukemaa voi pitää suoraan kehityssuunnan merkkinä. Minulla on kuitenkin taustalla hyvin monia riskitekijöitä diabeteksen suhteen (erittäin vahva sukurasite, raskausajan diabetes, vuosia just ja just viitearvojen ylärajalla tai ihan vähän yli, keikkuneet paastosokeriarvot), joten kolesterolilääkityksen vaihdon mahdollinen vaikutus mietityttää. Keväällä -17 oli käytössä Simvastatiin 20 mg, mutta se vaihdettiin 6/17 Rosuvastatiiniin, tavoitteena selvittää/vähentää statiinin mahdollista vaikutusta lihaskipuihin (pitkäaikainen TULES-tausta).

Ruokavalioni on hyvässä kunnossa, BMI on pudonnut 39->24,4 v. 2013 jälkeen ja yritän pitää sen siinä, eli sillä saralla on vaikeaa keksiä, mitä voisin parantaa. Liikuntaa yritän nyt lisätä (TULES-oireiden sydänperäisistä erottelun vaikeus on aiheuttanut pelkoja ja jarruttanut ikävästi liikkumista).
Onko tutkittua tietoa siitä, mikä statiineista vaikuttaisi mahdollisesti vähiten verensokeriin ja onko muilla lääkkeilläni vastaavanlaista mahdollista haittavaikutusta?

Yt. Diabeteksesta huolestunut

17/09/2017

Mietityttää

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2017
Päivitetty 4.6.2018

Ensinnäkin, onnittelut hienosta painonpudotuksesta! Painoindeksi 39 (BMI, body mass index) merkitsee merkittävää ylipainoa, kun taas 24,4 on täysin normaali. Harva onnistuu näin hyvin. Vaikuttaa siltä että kysyjä on omaksunut hyvät elintavat esimerkillisesti.

Statiineihin (kolesterolilääkkeitä) on todettu liittyvän pieni riski sairastua diabetekseen. Riskissä ovat sellaiset henkilöt, jotka ovat muutoinkin diabeteksen vaarassa, kuten ylipainoiset. On havaittu, että statiineista pravastatiinilla saattaisi riski olla pienin. Tutkimustieto tästä asiasta on kuitenkin vielä sen verran vähäistä, että hoitosuositukset eivät suosittele vaihtoa tähän lääkkeeseen diabetesvaarassa olevilla potilailla.

Sydäninfarktin sairastanut henkilö kuuluu siihen potilasryhmään, joka hyötyy statiinihoidosta kaikkein eniten. Tässä potilasryhmässä lääkitys estää tehokkaasti uuden sydäninfarktin ilmaantumista. Mitä matalampi LDL-kolesteroli, sitä parempi. Näin ollen toistaiseksi on arvioitu, että statiineista saatu hyöty ylittää moninkertaisesti mahdollisen diabetesriskin, eikä käyttöä tule lopettaa.

22/09/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi