Hyppää sisältöön

Minulle tehtiin pallolaajennus 2013. Lääkitys on Ormox 20 mg x 2, Orloc 5 mg x 1 ja Bisoprolol 2.5 mg x 1, Clopidogrel 75 mg x 1, Amlodipin 5 mg x 1, Primaspan 100 mg x1, Rosuvastatin 5 mg x 1 ja Losatrix 100 mg x 1. Nyt rytmihäiriöt ovat taas lisääntyneet ja hengästyn aika nopeasti, kovin rasittavaa likuntaa en pysty tekemään. Miten toimin?

20/05/2018

67 v nainen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Rytmihäiriötuntemuksen syy pitää aina selvittää. Diagnoosi tehdään EKG-rekisteröinnillä. Näin ollen ainakin tavallinen 12-kanavainen EKG pitäisi ottaa. Ongelmana vain usein on, että rytmihäiriö ei osu juuri nauhoituksen hetkeen, jolloin diagnoosia ei pysty tekemään jälkikäteen. Seuraava vaihe on nauhoittaa sydämen rytmiä pitempi aika EKG:n pitkäaikaisrekisteröinnillä eli Holter-tutkimuksella. Ikääntyessä eteisvärinän mahdollisuus kasvaa, ja eteisvärinä altistaa tunnetusti aivoverenkiertohäiriöille. Siksi rytmihäiriön diagnoosin määrittäminen on tärkeätä.

Lääkityksessä kiinnittää huomiota kaksi asiaa. Ensinnäkin käytössä on sekä Orloc että bisoprolol. Orloc-valmiste sisältää bisoprololia, joten herää kysymys miksi käytössä on kaksi valmistetta samaa ainetta? Kysyjällä on käytössä myös kaksi veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkettä, klopidogreeli ja Primaspan. Tämä on tavallinen yhdistelmä sepelvaltimon pallolaajennuksen jälkeen, mutta käyttö määrätään yleensä määräaikaiseksi, esimerkiksi 6 tai 12 kuukauden ajaksi. Kun pallolaajennustoimenpiteestä on jo useampi vuosi aikaa, pitää tässä kohden kysyä, onko toinen lääke jäänyt erehdyksessä listalle vai onko kyseessä varmasti harkittu pitkään jatkettu yhdistelmä? Tämä pohdinta pitäisi löytyä sairaskertomuksesta, jotta kaikki hoitavat lääkärit tietävät asiasta.

31/05/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset