Hyppää sisältöön

Olen 70-kymppinen, aina liikuntaa harrastanut, hoikka ja tupakoimaton nainen. 62-vuotiaana minulla todettiin sepelvaltimotauti pienin oirein ja tehtiin kaksi pallolaajennusta vuoden välein. Suonissa oli todella paljon kalkkia, näkyi tt-kuvassa. Sen jälkeen lääkkeenä on ollut primaspan 100, atorvastatin 10mg, Cadexetil 4mg, seloken zoc 47.5 sekä dinit tarvittaissa. Kysymys kuuluu, uskallanko syödä Minisun, joka sisältää K2 75 migrog+D3? Lisäksi olen ottanut Lysi-kalaöljyä vajaan teelusikallisen päivässä .Kalaa en voi syödä allergian takia. Kaikki labrat on oikein hyvät ja voinut olen hyvin. Lisääkö tuo K2 ja kalaöljy verenvuotovaaraa? Suvussa on ollut paljon sepelvaltimotautia ja aivoinfarktia.

07/06/2017

Geeneistä johtuu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kaikille suomalaisille suositellaan D-vitamiinilisää talvikuukausien ajaksi. D-vitamiinin käyttö ei aiheuta ongelmia yhdessä sydänlääkityksen kanssa.

Kalaöljyvalmisteet, jotka sisältävät omega-3-rasvahappoja, ovat ongelmallisempi asia. Ne vaikuttavat veren hyytymiseen estämällä veren hyytymissolujen, verihiutaleiden, toimintaa. Kysyjän sydänlääkityksessä mukana oleva Primaspan® (asetyylisalisyylihappo) vaikuttaa samoin, tosin ennustettavammin ja tasaisemmin, onhan kyseessä lääkeaine. Lääkkeen tarkoitus on estää verihyytymän syntymistä sepelvaltimoon. Näin ollen sepelvaltimotautipotilaalle mainittu lääkitys on välttämätön. Omega-3-rasvahappojen vaikutus on jossain määrin yksilöllinen, joten tarkkaa ohjetta, kuinka suuria annoksia lääkitty potilas voisi käyttää, ei voi antaa. Verenvuodon välttämiseksi varminta olisi todennäköisesti välttää kalaöljyvalmisteita. 

22/06/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset