Hyppää sisältöön

Sydänpotilaan ensitietopäivällä Lapissa tuli kysymys hamppuöljyn ja pakurikäävän vaikutuksista sydänterveyteen. Löytyisikö asiasta tietoa?

07/05/2015

Epätietoinen

Vastaus

Tuija Pusa, Mikko Syvänne
Julkaistu 13.5.2015
Päivitetty 4.6.2018

Hamppuöljyn rasvakoostumus on erinomainen: siinä on runsaasti pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa. Erityisesti siinä on runsaasti välttämättömiä rasvahappoja eli linolihappoa ja alfalinoleenihappoa. Se vaikuttaa suotuisasti veren rasva-arvoihin, joten sitä voi käyttää osana muuten sydänterveyttä edistävää ruokavaliota. On kuitenkin huomattava, että hamppuöljy ei sovi kuumentamista vaativiin ruokiin. Sen sijaan rypsiöljy, joka myös sisältää välttämättömiä rasvahappoja, soveltuu sydänystävälliseen ruokavalioon monipuolisesti käytettäväksi, myös ruoanvalmistukseen. Rypsiöljy on myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto päivittäiseen käyttöön.

Pakurikääpä on vanhaa mm. kiinalaista ja siperialaista kansanlääkintää. Mitään lääketieteen keinoin osoitettua hyötyä siitä ei ole. Pakurikääpävalmisteiden suosittelijat vetoavat sen koeputkessa todettuihin ominaisuuksiin, kuten syöpäsolujen kasvun estoon ja antioksidanttivaikutuksiin, mutta koeputkesta on pitkä matka todellisiin vaikutuksiin ihmisessä. Pakurikääpää mainostetaan myös ”adaptogeeninä”, mikä ehkä kuulostaa komealta, mutta on nykytieteen valossa mitään tarkoittamatonta mystiikkaa.

13/05/2015

Tuija Pusa, Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset