Hyppää sisältöön
Etusivu / Syke ei nouse riittävästi rasituksen aikana

Minut on leikattu 2-kertaa vuotavan 2-kuspisen aorttaläpän aiheuttaman aortan laajentumisen vuoksi. 1. leikkauksessa laitettiin muoviputki ja yritettiin korjausleikkauksella tiivistää läppä. Leikkaus epäonnistui, vuoto oli lähes entisellään ja minulle tehtiin täys blokki eteisen ja kammioiden välille, jonka vuoksi minulle asennettiin kammiotahdistin. Muutama päivä ennen leikkausta juoksin yli 10 km alle 5 1/2 min km-vauhtia mutta leikkauksen jälkeen pystyin 1 1/2 vuoden aikana juuri ja juuri alle 7 min: vauhtiin. Vaadin uusintaleikkausta ja minulle laitettiin vuosi sitten kuitu-aorttaläppä. Viidessä vrk:ssa kotiin ja viikon päästä lenkkeily käyntiin.
Ongelmaksi on muodostunut että syke max pyörii noin 125:ssä ja 130:n ylittäminen tuottaa tuskaa. Tämän vuoksi esim pitemmät ylämäet ovat tosi haastavia, koska ukko alkaa läähättämään alle 120:n sykkeellä. Mielenkiintoista kyllä jo syksyllä kävi pari kertaa niin, että juostessani vetoja ja syke meni > 130, niin sain Polarille löysäyksen jälkeen noin 150:n piikkejä. Panin tämän Polarin sekoilun piikkiin, mutta nyt kävi samalla tavalla uuden ergometrini ja Garmin sykemittarini kanssa. Syke oli lopettamisvaiheessa noin 135 ja taas tuli piikki >160 löysäämisen jälkeen.
Tahdistin ei puutu rytmiini tällä hetkellä muuten kuin ylärajan 170 ja alarajan 40 osalta. Tahdistimessa oli vähän aikaa liikeanturi päällä, mutta syke vakiintui yläpäässä 120:een ja kuvaajaan tuli suoraa viivaa, joten poistatin tämän toiminnon.
Kyselin myös USA:sta tahdistimen valmistajalta Auto-Capture toiminnosta, mutta tämän ei pitäisi vaikuttaa tällä tavalla.
Kysymys: onko tällaista tullut muilla aktiiviliikkujilla vastaan ja onko tässä muuta keinoa kuin kiusata pumppua liikkumalla lähes maksimi-sykkeellä. Onko mahdollista, että sydämen automaatio meni sekaisin, kun läppä tiivistettiin 60 vuoden jälkeen.

24/03/2015

KK

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.4.2015
Päivitetty 4.6.2018

En pysty näin yksilökohtaiseen kysymykseen vastaamaan muuta kuin että jotainhan sydämen sykkeessä on mennyt sekaisin, kun on tullut täydellinen eteis-kammiokatkos (”totaaliblokki”) ja sen vuoksi jouduttu laittamaan tahdistin. Vastaus vaatisi tiedon siitä, mikä on nykyään sydämen oman herätteen muodostuksen ja eteis-kammiojohtumisen tila ja miten näiden toimintojen korjaamiseksi tahdistin on säädetty. Neuvoisin ottamaan yhteyttä tahdistinpoliklinikkaan, missä em. seikat ovat tiedossa ja missä voidaan ottaa kantaa, onko tahdistin säädetty mahdollisimman hyvin kysyjän toiveiden mukaan.

01/04/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi